Долната камара на френския парламент одобри проект на закон, които

...
Долната камара на френския парламент одобри проект на закон, които
Коментари Харесай

Франция направи крачка към строга регулация на омразата в социалните мрежи

Долната камара на френския парламент утвърди план на закон, които задължава притежателите на световни обществени мрежи като " Facebook " и " Туитър " да отстраняват до 24 часа всякакво наличие, което съдържа ненавист или подстрекава към ненавист.

Текстът би трябвало да бъде утвърден и от Сената, а в случай че двете камари се разминават в мнението си какво би трябвало да съдържа той, се минава към помирителна процедура до постигането на компромис. Междувременно се чуват рецензии от правозащитни организации, че законът е прекомерно непоколебим без да дава ясно определение какво би трябвало да се отстранява.

Президентът Еманюел Макрон желае да направи страната си международен водач в регулирането на американските софтуерни колоси и в прекъсване разпространението на незаконно наличие и подправени вести по най-използваните платформи.

" Това, което е непозволено на улицата, не трябва да бъде толерирано в интернет ", сподели пред депутатите Летисия Авиа от пропрезидентското болшинство в Националното заседание и създател на най-новия отчет за езика на омразата.

Законът изисква обществените мрежи да имат конфигурирани принадлежности, посредством които потребителите да предизвестяват операторите им за " явно нелегално " наличие, обвързвано с расата, пола, религията, половата ориентировка или физически и психически недъзи.

Ако мрежата не реагира и/или не дава опция за докладване на сходно наличие, санкциите може да доближат до 4% от световните им доходи. Националният регулатор на електронните медии CSA ще дава отговор за налагането на наказания, ще се сътвори и специфична работа към прокуратурата.

Френският закон съдържа много по-строги ограничения от утвърдените в Германия предходната година. Според немския закон локалните управляващи могат да постановат санкции до 50 милиона евро на уеб сайтове, които не отстраняват бързо език на омразата.

Няколко организации за отбрана на свободата в интернет и на правото на свободно слово считат, че текстът основава опция за цензура, тъй като не дефинира какво е нелегално наличие, а задължава " Фесбук ", " Туитър " или YouTube да са доста по-решителни и бързи в дейностите си. С 24-часов предел може да се стигне до прекомерно блокиране на другояче законно наличие или корист с ограниченията в полза на политическа цензура, споделят от организацията Quadrature du Net.

Закон от 2004 година към този момент изисква унищожаване на ненавист от мрежите, само че по " виновен " метод, т.е. оставя се задоволително време на платформите да преценяват какъв брой тежко е нарушаването. " Оценката на незаконността на едно наличие с ненавист не трябва да се оставя единствено на операторите ", споделят и от Лигата за човешките права. " Предупреждаваме да не се заобикаля властта на правораздавателните органи в интерес на самостоятелни административни институции. " Във Франция шефът на регулатора CSA се показва от президента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР