Долната камара на австрийския парламент – Националният съвет, прие законопроект,

...
Долната камара на австрийския парламент – Националният съвет, прие законопроект,
Коментари Харесай

Австрийският парламент прие задължителна ваксинация срещу COVID за всички над 18 години

Долната камара на австрийския парламент – Националният съвет, одобри законопроект, с който имунизациите против COVID-19 стават наложителни за всички жители над 18 години от началото на февруари, предадоха международните осведомителни организации.

Предстои законопроектът да премине през Федералния съвет - горната камара на Народното събрание, и да бъде подписан от президента Александър Ван дер Белен – две стъпки, които значително са официални.

Според здравния министър Волфганг Мюкщайн това е „ решение за завръщане към живота подобен, какъвто го познавахме преди пандемията “.

Мярката няма да важи за бременните, за тези, които не могат да се имунизират по медицински аргументи, както и за преболедувалите през последните 6 месеца. От средата на март влиза в действие система за надзор за съблюдаване на новия закон. Нарушителите ще бъдат глобявани със съществени суми - сред 600 и 3600 евро.

Австрия е първата страна, която приема закон за наложително имунизиране против Коронавирус в подобен необятен възрастов диапазон.

Италия направи имунизациите против COVID-19 наложителни за хората над 50 години, Гърция предприе същата мярка за хора над 60 години, а други европейски страни направиха имунизацията наложителна за избрани специалности - основно за медицински личен състав и чиновници в обществени домове, напомня Ройтерс.

Едновременно Австрия планува и съществени финансови тласъци за хората, с цел да ги стимулира да се ваксинират.

Един от тези тласъци е за общините, които са постигнали огромен брой имунизирани – те ще получават финансови дарения от бюджета. За такива ограничения са планувани 1 милиард евро. Общини с най-малко 80% имунизирани ще получат „ подарък “ от 75 млн. евро, тези с 85% - 150 милиона, а постигналите 90% - 300 милиона евро.

Започва и лотария, в която всеки, сложил си най-малко една доза и преди, освен след оповестяването на ограниченията, може да завоюва 500 евро. Сумите ще се дават под формата на ваучери за заведения за хранене и магазини, като съгласно локалните медии на процедура всеки десети ще бъде заплатен по този метод.

Според Херберт Кикъл, водач на крайнодясната опозиционна Австрийска партия на свободата, законопроектът трансформира хората в „ ратаи и крепостни селяни “ и неговата партия ще го оспори в съда, а той самият ще си остане закононарушител и няма да се имунизира.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР