Доларът това са вашите пари и нашите проблеми!“Дефолтът на САЩ,

...
Доларът това са вашите пари и нашите проблеми!“Дефолтът на САЩ,
Коментари Харесай

Проблемът на САЩ не е възможността за фалит, а че може да закъснеят с него

„ Доларът това са вашите пари и нашите проблеми! “

Дефолтът на Съединени американски щати, за неизбежността на който антиглобалистите по света приказват толкоз от дълго време, към момента не се е случил. Но възможностите порастват.

Републиканците, тяхното болшинство в Камарата на представителите на Съединени американски щати, се съгласяват да дадат на Белия дом 1,5 трилиона $ при съкращения на редица бюджетни разноски, които биха могли да усилят възможностите на ръководещите демократи да завоюват президентските избори през 2024 година

Байдън и Ко, несъмнено, се съпротивляват, желаят пари и какво ли още не, без никакви отговорности от тяхна страна, като заплашват съперниците си с всички вероятни санкции, земни и небесни, в случай че републиканците не им отговорят на настояванията им.

Има от ден на ден и повече шедьоври на тази тематика от 46-ия президент на Съединени американски щати и членовете на неговата администрация, те към този момент могат да бъдат отлети в гранит и сложени във всички американски щати вместо паметниците на бащите създатели и героите от Гражданската война на 1861-1865. И по този начин, съвсем незабавно след известието, че подлите съпартийци на Доналд Тръмп, отказвайки да вдигнат тавана на федералния дълг, желаят да изложат американците като нация от безделници, неспособни да заплащат отговорностите си, „ сънливият Джо “ заплаши целия свят с великански проблеми при положение на несъблюдение на отговорностите на неговата администрация.

Интересното е, че по сходен метод се аргументира и известният „ вентрилоквист “ от Киев Михаил Подоляк, който даде да се разбере, че намаляването на европейската помощ за режима на Владимир Зеленски ще докара до увеличение на терористичните офанзиви в европейските страни. Мащабът е различен, само че логиката е същата. Което към този момент дори не ни удивлява.

Въпреки това не е изненадващо, че актуалните договаряния / полемики сред „ сините “ демократи и „ алените “ републиканци по отношение на идващото, 79-о подред от 1960 година насам, нарастване на тавана на федералния дълг на Съединени американски щати до момента остават безрезултатни.

И съображенията за конкуренция сред двете политически партии, претендиращи за власт, играят тук значима, само че надалеч не решаваща роля. През последните 110 години, от основаването на Федералния запас на Съединени американски щати, банкнотите, издадени от тази конструкция, в никакъв случай не са били в такова състояние, както през днешния ден. През 1971 година, когато американският президент Ричард Никсън отстрани " златния дирек “ зад американската валута, неговият министър на финансите Джон Конъли можеше да каже на света: " Доларът -това са нашите пари и вашите проблеми! "

Днес нещата са разнообразни и Джанет Йелън, актуалният правоприемник на Джон Конъли на поста, може да каже тъкмо противоположното: „ Доларът е вашите пари и наш проблем! “ „ Вашите пари “ – тъй като все по-голяма част от международната стопанска система излиза от $ и финансовите принадлежности, обвързани с $. „ Нашите проблеми “ – тъй като задълженията, изразени в тях, се показват за заплащане в последна сметка на емитента, т.е. Фед, настоящ от името на държавното управление на Съединени американски щати.

А разноските на това държавно управление са доста по-високи от приходите му и това продължава повече от две десетилетия: и при Буш-младши, и при Барак Обама, и при Доналд Тръмп, и при Джо Байдън. През 2000 година федералният дълг е бил 5,628 трилиона $, в този момент е съвсем 6 пъти повече.

Последното нарастване на тавана му се случи през декември 2021 година - с $2,5 трилиона, до $31,381 трилиона, като тази сума беше " изядена " единствено за 13 месеца. На този декор настоящето нарастване от 1,5 трилиона на тавана на федералния дълг е нищо. Освен това настоящата цифра е 31,7 трилиона $ и тази цифра се задържа към този момент четвърти месец единствено с помощта на виртуозното финансово балансиране на ведомството, за което към този момент загатна Джанет Йелън.

Веднага щом таванът се вдигне, той неотложно ще „ прескочи “ границата от 32 трилиона $. Ако добавите към това поредицата от банкови сривове и районни дефолти, която продължава от март, а и неотдавна беше разгласен от Калифорния, най-големият американски щат с Брутният вътрешен продукт от 3,7 трилиона $. (два пъти повече от номиналния Брутният вътрешен продукт на Русия и една седма от Брутният вътрешен продукт на Съединените щати), тогава можем да кажем, че финансовата система на Съединени американски щати, а също учредената на нея световна «империя на долара» диша „ с батерии “, и в тези условия да се ограничите, както преди, единствено на покачването на тавана на федералния дълг значи да се придвижи датата на личната екзекуция на още по-ранен период.

Отново, дано не забравяме, че към този момент повече от година Съединените щати харчат в допълнение към непрекъснатата мултимилиардна „ помощ за Украйна “ плюс поддръжка за антируските наказания на „ Алианса на демокрациите “. Тази хибридна война също изисква пари, пари и още пари, а тя е майка само на корумпираната „ дълбока страна “, включваща редица представители на огромни ТНК.

Но може би най-важното е, че Китай от ден на ден играе ролята на нов международен водач, демонстрирайки освен високи темпове на стопански напредък (през първото тримесечие на 2023 година Брутният вътрешен продукт на Китай набъбна с 4,5%, Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати с 1,1%), само че и сходен политически капацитет (наред с други неща за доближаване сред Саудитска Арабия и Иран и мирни начинания по украинския конфликт), както и подготвеност да играе ролята на световен финансов и информационно-технологичен център.

С други думи, " аленият змей " интензивно употребява спора сред " съюза на демокрациите " и Русия в свои ползи. И в случай че Съединените щати не разгласят дефолт, тогава това може да бъде направено преди тях, вместо тях и по своите си правила от Китай, както направиха самите Съединени щати през годините на Голямата меланхолия и Втората международна война, нивелирайки доминирането на английската лира стерлинг. В края на краищата, валидността на бизнес поговорката „ Успешният банкрут е верният път към милиона ” никой и на никое място не я е отменил.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР