Доларът постепенно губи лидерството си в световната финансова система и

...
Доларът постепенно губи лидерството си в световната финансова система и
Коментари Харесай

Многополюсната финансова система вече чука на вратата

Доларът последователно губи водачеството си в международната финансова система и всеки нов потрес единствено форсира този развой. Промяната във финансовата система е извънредно мудна, само че даже през последните години се виждат тектонични разбърквания.

Най-вероятно светът минава от еднополюсна финансова система към многополюсна, макар че, несъмнено, Китай евентуално би желал да го види доминиран от юана.

Като начало означаваме редица промени, които към този момент са забележими. До 2022 година златото имаше тясна корелация със обвързваните с инфлацията държавни облигации на Съединени американски щати. Стойността на корелацията е към 99%. От 2022 година обаче тази връзка е прекратена (между другото, видяхме това през 2008 г.).

Разбира се, някои линейни зависимости към момента могат да бъдат проследени, в края на краищата маркет мейкърите и техните модели ръководят топката на пазарите и въпреки всичко базовата линия е почнала да се трансформира.

Друг значим миг е въздействието върху $ на руско-украинската рецесия, с други думи геополитиката.

Русия, която стартира да се отхвърля от $ преди няколко години, фрапантно форсира този развой и избра юана като опция. За страната ни юанът към този момент е една от главните валути в интернационалните запаси, търговията и даже персоналното банкиране.

Financial Times оповестява, че повече от 50 съветски банки към този момент оферират депозити в юани, а делът на юана в износа на Русия се е нараснал 8 пъти.

Излишно е да споделям, че размерът на търговията на двойката юан/рубла на Московската борса надвиши размера на търговия на безспорния водач за всички години - двойката долар/рубла.

Но това, несъмнено, надалеч не е всичко, тъй като Русия не е толкоз огромна стопанска система, че да пречи на $. Само оня ден Китай и Бразилия реализираха съглашение за осъществяване на търговски и финансови транзакции в личните си валути, изоставяйки щатския $ като медиатор, заяви AFP, като се базира на бразилското държавно управление.

Ще бъде извънредно забавно да следим валутните запаси на страните от Близкия изток през идващите няколко години. Предвид възходящата роля на Китай в района и изключително напъните за нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Иран, както и влизането на Саудитска Арабия в ШОС.

Вероятността Пекин да откри търговия с експортьорите на нефт в национална валута се прави оценка като доста висока и в действителност по този начин нареченият петродолар се основава точно на съглашението заплащанията за нефт да се правят в американска валута.

Но даже и тук е рано да спрем. Виждаме по какъв начин Индия интензивно уголемява листата на страните, които правят интернационална търговия посредством рупията, а не посредством $. В листата на страните, с които Индия може да търгува в рупии и да се откаже от $, към този момент има 18 участници - Русия, Сингапур, Шри Ланка, Ботсвана, Фиджи, Германия, Гвиана, Израел, Кения, Малайзия, Мавриций, Мианмар, Нова Зеландия, Оман, Сейшели, Танзания, Уганда и Обединеното кралство.

И в умозаключение, заслужава да се означи ралито на пазара на криптовалути на фона на банковата рецесия в Съединените щати. Очевидно този актив от ден на ден се избира като евентуална опция на $.

Между другото, антируските наказания също усилиха известността на криптовалутите, тъй като точно с тях мнозина съумяха да заобиколят глобите и да изтеглят капитал там, където се изисква - без никакви регулаторни инспекции.

Също по този начин е значимо да се означи по какъв начин на този декор американските финансови управляващи съвсем всекидневно нападат крипто промишлеността с инспекции и наказателни каузи - това не е всичко от предпочитание за възобновяване на реда - това е от предпочитание да подкопаят доверието в цифровите валути, защото конкуренцията за фиатни пари и затова $ е явна и даже злокобна.

Както можете да видите, има доста фактори, които подкопават позицията на $. Последните разтърсвания на финансовите пазари, колкото и да е необичайно, не провокираха полет към американската валута, както беше преди, а в противен случай, отслабиха я.

Но въпреки всичко Китай е основното звено в опитите да се смъкна $ от финансовия Олимп, а с него и да се постави завършек на хегемонията на Съединени американски щати в света. КНР е най-големият вносител на недопечен нефт в света и употребява тази позиция, с цел да направи петроюана желан избор за интернационална търговия.

От известно време Китай купува от ден на ден нефт и полутечен природен газ от Иран, Венецуела, Русия и елементи от Африка в личната си валута петро юан.

През март 2022 година Саудитска Арабия преговаряше с Пекин за ценообразуване на част от петрола, продаван на Китай, в юани. Преговорите с Китай за контракти за нефт на цена в юани се водят от шест години, само че се ускориха през 2022 година, съгласно отчет в Wall Street Journal.

Динамиката е впечатляваща и още през идващите години насъбраните и закъснели промени може да стартират да се ползват с бързи темпове.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР