Документът е от 2 май 1986 г. и е адресиран

...
Документът е от 2 май 1986 г. и е адресиран
Коментари Харесай

Националният архив на САЩ публикува доклад от 1986 г. на разузнаването за аварията в Чернобил

Документът е от 2 май 1986 година и е адресиран до държавния секретар на Съединени американски щати Джордж Шулц. В него се слага под подозрение оповестеният брой на жертвите.
Националният списък на Съединени американски щати разгласява информацията със сазглавие: " Строго секретно за Чернобил: Ядрената злополука през очите на руското Политбюро, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и американското разузнаване ".

Това е първият отчет на разузнаването на Съединени американски щати за повредата в Чернобил, оповестява РИА Новости. Той е подписан от заместника на държавния секретар Мортън Абрамови. В него се показва, че в първите дни след повредата в Чернобил американските разследващи организации допускат за гибелта на повече хора, в сравнение с се твърди от Съюз на съветските социалистически републики.

Абрамовиц отбелязва, че съдейки по фотосите на заличаването, всички, които са били наоколо до четвъртия енергиен блок, са умрели незабавно или са получили смъртоносни дози радиация.

Като мотив са дадени данни за броя на служащите във всеки от реакторите RBMK-1000. „ 25–35 души са дежурни през нощта. Тъй като 3-ти и 4-ти силови елементи са ситуирани близо един до различен, броят на хората към реактора може да бъде до 70 “, се споделя в документа.

В обявата на Националният списък на Съединени американски щати се съдържат 15 документа от разнообразни други архиви, които също съдържат данни, които до в този момент никой не е показвал.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР