Документалният филм Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в

...
Документалният филм Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в
Коментари Харесай

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ 1

Документалният филм " Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България " ще бъде излъчен премиерно по Българска национална телевизия 1 на 17 април – професионалния празник на инспекторите у нас.
 
Проектът е осъществен от Българска национална телевизия и финансиран Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и Университет за национално и международно стопанство за да насърчи младите генерации, насочили се към сферата на финансовия одит и счетоводството.
 
Чрез положителния образец и достиженията от нашето историческо минало, продукцията въодушевява младите експерти да преследват още по-високи стандарти в тяхното лично кариерно развиване. 

Проектът показва историята и професионалния път на една от най-изтъкнатите фигури в българката счетоводна общественост – проф. Димитър Добрев, един от първите българи, защитили сполучливо докторска степен по стопанска система в Германия.
 
Проф. Димитър Добрев остава във времето фигура от извънредно значение за българската научна общественост, както и знак на неизменност и блян към експертност и нравственос, както в  образованието, по този начин и в одиторската специалност, като основател на Института на върлите експерт-счетоводители.
 
Чрез облика на проф. Добрев, филмът показва възникването и развиването на счетоводството като просвета и приложна активност, а задачата му е посредством историята и научните писания на значимите за специалността персони да се вършат уверени стъпки в развиването както на счетоводството, по този начин и на одита в наши дни. 

Филмът е основан взаимно от Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) и Университета по национално и международно стопанство (УНСС) по материали от книгата " Институтът на върлите експерт-счетоводители в България и неговите ръководители (1931-1948). Посветен е на 135-та годишнина от рождението на проф. доктор Димитър Добрев, който е първият ръководител на Института на върлите експерт-счетоводители (ИЗЕС) в интервала 1931-1944 година, вторият ректор (1940-1948 ) на УНСС и създател на най-старата катедра по счетоводство в България, катедра " Счетоводство и разбор " при УНСС. 

" Документалният филм споделя нашата история, която като се изключи че вълнува и въодушевява, носи в себе си значимо обръщение за обединяване и съдействие – такова, каквото и през днешния ден има сред ИДЕС и УНСС. Убеден съм, че съхраняването на паметта не е самоцел, а образование. Младите хора ще почерпят ентусиазъм за своето бъдещо развиване от образеца на проф. Добрев ", разяснява Бойко Костов, ръководител на ИДЕС.

" Филмът демонстрира проф. Добрев като една извънредно авторитетна фигура в българските университетски среди, разкривайки неговата трудолюбивост, лоялност, значителност в развиването на стопанската система в страната ", споделя изпълнителния продуцент на кино лентата Николай Марков. Режисьор на кино лентата е Даниел Ахмаков, а  сценарист - Кирил Орлов.

Идеята за този план се заражда откакто внукът на проф. Добрев – Димитър Добрев подарява дневниците и научните писания на професора на ИДЕС. Той попада напълно инцидентно на Института при споменаване на името на дядо му в историческо предаване по Българска национална телевизия, след което взема решение да се свърже с представители на ИДЕС и да показа това, което пази от предишното му.
Предоставената документи оказва помощ на историци и инспектори да възстановят историческата памет на Института на върлите експерт-счетоводители и дава концепция за основаването на документалния филм, който цели да възроди триумфите на специалността в предишното, както и да въодушеви от ден на ден младежи да поемат по този кариерен път.

Преди медийната премиера на документалния филм, той ще бъде излъчен по време на Общото заседание на ИДЕС, с цел да запознае цялата одиторска колегия с плана. 

Управителният съвет на ИДЕС благодари на наследниците на проф. доктор Димитър Добрев - Вася Пеева, Снежана Върбанова-Коулс и Димитър Добрев за дейното им присъединяване в реализирането на този план.

Зрителите могат да гледат кино лентата на 17.04 от 23:25 ч. по Българска национална телевизия 1, като следва лъчение и по другите 3 канала - Българска национална телевизия 2, Българска национална телевизия 3 и Българска национална телевизия 4.
 
За ИДЕС:
Институтът на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС) е единствената национална професионална организация за всички дипломирани експерт-счетоводители в България. 
Квалификацията " квалифициран експерт-счетоводител " е приета в България като една от най-престижните професионални бизнес квалификации. Съгласно закона всички дипломирани експерт-счетоводители имат право да станат членове на Института, откакто придобият квалификацията.
Мисията на ИДЕС е да даде на своите членове ресурса, информацията и управлението, нужни за осъществяването на високооценени професионални услуги в интерес на вложителите, обществото и клиентите.
За повече информация посетете www.ides.bg или последвайте каналите нa ИДЕС във Фейсбук и LinkedIn  
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР