Документалния спектакъл Апарт ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян

...
Документалния спектакъл Апарт ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян
Коментари Харесай

Документален спектакъл отдава почит на знаменити български артисти в Театър "Азарян"


Документалния театър „ Апарт ” ще видят премиерно феновете на Театър Азарян на 29 ноември в границите на Международния сценичен фестивал – лаборатория NEDRAma-international, който се организира от 25 до 30 ноември 2018 година

„ Апарт ” е дебютен режисьорски опит на Илко Ганев.

Проектът „ Апарт ” е съфинансиран по Програма „ Култура ” на Столична община през 2018 година

Представлението борави със средствата на пърформанса и влияе като артинсталация, разкривайки опциите на ново камерно театрално пространство в Театър " Азарян ". Там нашата аудитория, ситуирана в стеснен брой места, ще съпреживее неповторим опит, съчетаващ в себе си интерактивно поднесени документални текстове, съчинения, разкази и изявленията за живота на едни от най-обичаните актьори. Историите за света на киното и театъра  са разказани от създателите на сборника „ Артисти със сребро в косите ” и събрани в драматургична рамка от актрисата Людмила Сланева.

Заглавието „ Апарт ” идва от термин в театъра, който значи думи на персонажа, произнесени непосредствено към публиката.  В спектакъла са употребявани документални разкази и изявленията на бележити български режисьори и артисти като Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Ицхак Финци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев и други

Вълненията, мислите и страстите на нашите именити актьори ще бъдат разказани от младите артисти Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов. Визуалната среда и видеомапингът са дело на Владислав Илиев, а в подготовката на видеоинсталацията вземат участие Павел Павлов, Александър Ковачев, Александра Апостолова и фотографът Светослав Караджов.

„ Как бързо тече времето и какъв брой е преходно всичко е главното, което ни интересуваше, до момента в който репетирахме. Артистът постоянно изглежда малко „ допълнително “. В интервютата на известни артисти, както и на някои забравени към този момент такива, открихме за следващ път, че индивидът в актьора е особена порода. Той е кадърен да види и усети неща, които остават невидими за другите, и да живее в тази непрозрачност все едно тъкмо тя е животът. А може би е. Погледнат в профил артистът постоянно изглежда  като вманиачен. Но той по-скоро е ДРУГАДЕ. И може да те заведе там “ – споделя режисьорът Илко Ганев.

Младият режисьор приключва Театрознание и сценичен мениджмънт в НАТФИЗ, има магистратура по Режисура в театралните изкуства при проф. Красимир Спасов. Автор е на сюжети, телевизионни излъчвания и документални поредици, понастоящем изследва българския спектакъл в Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките, където е докторант.

Проектът „ Апарт ” е съфинансиран по Столична стратегия „ Култура ”на Столична община през 2018 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР