Документалната поредица Отворени досиета със спомени на жертвите и съпротивлявалите

...
Документалната поредица Отворени досиета със спомени на жертвите и съпротивлявалите
Коментари Харесай

Нови шест филма по БНТ разказват за репресиите на комунизма

Документалната поредност " Отворени досиета " със мемоари на жертвите и съпротивлявалите се против комунизма се завръща в ефира на публичната Българска национална телевизия с втори сезон от 1 октомври. Шест нови епизода ще опишат за репресиите в женските лагери, съпротивата на горяните, преследването на духовни лица, " възродителния развой ", майките, организирали екопротеста в Русе, и орисите на " някогашните хора " от първо лице. Епизодите ще се излъчват всяка неделя от 13 ч., оповестяват от публичната медия.

Първият филм споделя за Цветана Джерманова, арестувана през 1948 година при акцията против Федерацията на анархистите. След като прекарва повече от 20 дни в килиите на Държавна сигурност в Перник, тя е въдворена в женския лагер " Босна " край Тутракан. Някои от сълагерничките й там са джаз певицата Леа Иванова и сестрите на Райко Алексиев, оперните изпълнителки Милена Баръмова и Цветана Михайлова, задържани, тъй като пеели в деня на гибелта на Георги Димитров. После Джерманова е трансферирана в женската част на лагера на остров Белене. Тя е единствената жена, описала претърпяното по лагерите в книга след 1989 година

 Тодор Цанев
© Българска национална телевизия

Тодор Цанев

Следват епизоди за Тодор Цанев - един от най-младите горяни, който прекарва 11 години по пандизите и лагерите на Народна република България, а след 1989 година е един от създателите на Съюз на демократичните сили - Русе, и първият кмет на града след демократичните промени (1990-1991), за габровския търговец Стефан Сираков, лежал в Белене като " зложелател на народа " и " някогашен човек " (разказва щерка му Рада Москова), за протестантския свещеник Христо Куличев, преследван поради вярата си, за проф. Зейнеп Зафер, чието семейство е изселено, татко й е погубен, а тя - хвърлена в пандиза и по-късно експулсирана от родината си поради опити да разкрие закононарушенията на " възродителния развой ", за майките, повели първия цивилен митинг против обгазяването на Русе – Цонка Букурова и Дора Бобева.

Трима млади и известни режисьори стоят зад епизодите от новия сезон: Димитър Коцев-Шошо, Ралица Петрова и Павел Веснаков. Сценарист е проверяващият публицист Христо Христов, редактор - Мария Атанасова, продуцент - Катя Атанасова, а оператори - Венцислав Нешев, Крум Родригес и Мартин Балкански. Първите шест епизода на " Отворени досиета " бяха излъчени през 2014 година по случай 25-годишнината от рухването на Берлинската стена.

 Рада Москова
Рада Москова
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР