Документалната фотоизложба „Исторически паркове и градини на София“ е създадена

...
Документалната фотоизложба „Исторически паркове и градини на София“ е създадена
Коментари Харесай

Фотоизложба показва красивите паркове и градини на София

Документалната фотоизложба „ Исторически паркове и градини на София “ е основана в чест на първите паркостроители на столицата в интервала 1878-1939 година Тя е на районния исторически музей в София.

Снимките наблюдават развиването на зелените площи на града, хубостта на градините и парковете от предишното до наши дни. Те имат статут на монументи на културата и са предпазени по Закона за културното завещание.

Изложба с такава тема се прави за първи път в музея за история на София, сподели за „ Социална мрежа” архитектът Валентина Върбанова. Тя добави, че за столицата тези обекти са към 40 на брой.

Темите в изложбата били степенувани по значимост. На първо място са Княжевските градини – първите градини след Освобождението. Има и тематика „ Изчезналите градини” на София. Друга забавна група са парковете на значими институции. В тази рубрика спада да вземем за пример паркът на Военното учебно заведение (сега Военна академия).

Архитект Върбанова изясни, че през годините стилните трендове при озеленяването са се променяли и това също е проследено в самата галерия. „ Това е било изкуство – градинско-парковото изкуство”, изясни тя. Княз Фердинанд бил природолюбител и имал огромен принос в озеленяването на българската столица, акцентира архитектът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР