Докторант от университета на Бат, Великобритания, е изобретил умна мека

...
Докторант от университета на Бат, Великобритания, е изобретил умна мека
Коментари Харесай

Умна топка против стрес помага за значително намаляване на тревожността

Докторант от университета на Бат, Англия, е изобретил интелигентна мека топка, която " въплъщава " дишането и способства за доста понижаване на тревогата, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

Топката, която се свива и уголемява в синхрон с вдишванията и издишванията на индивида, дава осезаема визия за дишането му, помагайки му да се концентрира и да контролира страстите си.

По думите на изобретателя й Алекс Фаръл, придавайки на дъха физическа форма, топката покачва самосъзнанието и ангажираността, което е обвързвано с позитивни резултати за психологичното здраве. 

Специалистите припомнят, че дихателните извършения оказват помощ за облекчение на тревогата. Повечето хора обаче се затрудняват да се концентрират върху тях. Веднъж откъснати от процеса, те още веднъж могат да се отдадат на тревожни мисли и да станат по-невъзприемчиви към интервенции, които изискват централизация.

" Надявам се, че това устройство ще бъде част от решението за доста хора с проблеми, свързани с психологичното им здраве ", споделя Алекс Фаръл.

Изследване, направено под неговото управление, е открило доста усъвършенстване на способността на хората да се концентрират върху дишането си, когато употребяват изменящата формата си топка. С нейна помощ изследваните лица са могли да се съсредоточат по-внимателно върху аудиозаписи  от приложение за медитация.

Резултатите демонстрират, че измежду участниците, които са употребявали топката, безпокойството е намаляло приблизително със 75 % и е регистрирано нарастване с 56 % на отбраната против тревожни мисли. За съпоставяне - при изследваните лица, които са разчитали единствено на аудиозаписите, е регистрирано понижаване на тревогата единствено с 31 %, написа Българска телеграфна агенция. 

Когато човек държи топката, дъхът му се трансформира във физическо нещо сред ръцете му. Така той може по-добре да усети и " види " въздушния поток, до момента в който тя се уголемява и свива, и по-успешно да контролира страстите си, изяснява Фаръл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР