Доктор по философия, главен редактор на Трудно е да се

...
Доктор по философия, главен редактор на Трудно е да се
Коментари Харесай

24 май: Духовното наследство на България, вкоренено в 300 милиона души

 Румен Петков Доктор по философия, основен редактор на
Трудно е да се надцени смисъла на 24 май и делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници. След като са прогонени от Великоморавия, която попада под немско въздействие, те намират заслон и най-важното, дружелюбен банкет за своето дело точно в България на княз Борис-Михаил. И точно в българските земи и в двете ни книжовни средища - Преслав и Охрид, те основават блестящата старобългарска просвета, която става майка на всеславянската словесност и християнска просвета.

Кирилицата, нравствен и абстрактен правоприемник на глаголицата, освен е основана в България, само че и става притежател на българската нематериалност и в същото време разрешава да се транслитерира богатата християнско-византийска книжовна традиция, изхождаща от античния свят на гърци и римляни, до най-отдалечените краища на славянския свят. От Солунско та чак до Новгород и съветския Север, старобългарската словесност, дружно с преводната византийска литература, образуват общославянската православна просвета.

Културният продан не стопира, а в противен случай, с вековете се задълбочава. И когато Второто българско царство пада под османско робство, блестящите писмени монументи на българската средновековна просвета са избавени на север от Дунав - във Влашко, Молдова и съветските княжества. И по този метод за повторно България директно или индиректно повлиява на останалата част от Източна Европа.

Благодарение на делото на светите братя Кирил и Методий, на Климент Охридски, Наум, Сава, Ангеларий, Горазд, а също княз Борис, цар Симеон, цар Петър, се развива старобългарската просвета, която става пример за православната славянска цивилизация. По-късно тя е дообогатена с перата на Търновската книжовна школа от 13-14 век.

И точно във всичко това се състои същинският цивилизационен избор на България. Той не може да се свързва с политически конюнктури, а единствено и само с православната славянска цивилизация, която се ражда в старобългарските културни средища. Духът, който се постанова от учениците на Кирил и Методий и княз Борис продължава да се разгръща освен в огромните по това време български територии, само че и в Сърбия, Влашко, Молдова, Русия. И през днешния ден този дух съществува в душите на 300 милиона души - от България през Сърбия и Черна гора до Русия, Монголия и Казахстан.

И този принос на нашия народ и нашата средновековна просвета беше приет от целия свят, в това число от такива знакови фигури като съветския патриарх Кирил в наше време, а по-рано от руския акад. Д. Лихачов или в случай че предпочитате от гениалния английски византолог сър Стивън Рънсиман. Това е нещо, което никой не може да ни отнеме, въпреки че в самата наша страна някои хора омаловажават цивилизационното ни дело, свеждайки 24 май до просто " български " и в действителност районен празник. А това дело е доста по-голямо, тъй като разгръща българския дух над необятните простори на Източна Европа и Северна Азия.

Делото на Кирил и Методий, което ще пребъде във вековете!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ!

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР