Доктор Мария Каас излиза призори от дома си за ранна

...
Доктор Мария Каас излиза призори от дома си за ранна
Коментари Харесай

Пролетният кошмар на германските шофьори - размножителният сезон на белките

Доктор Мария Каас излиза на разсъмване от вкъщи си за ранна промяна в болница край немския град Хале. Колата й обаче отхвърля да възпламени, въпреки скоро да е предходна механически обзор и предходния ден да не е имало признаци, че може нещо да не е наред. Следи от лапички по капака сочат евентуалния провинен - представител на локалната популация белки.

За водачите в Германия месеците сред април и юли са време за неприятни изненади и Германският съюз на автомобилистите (ADAC) предлага преди тръгване да се прави оглед под капака на автомобила, оповестява Българска телеграфна агенция.

Любопитните дребни бозайници от семейство Порови постоянно се промъкват в пространството към мотора на паркираните коли и могат да прегризат кабели, маркучи, резервоарите за охладителната течност и течността за чистачки, въобще всевъзможни меки и полутвърди елементи. Всъщност водачите имат шанс, в случай че не съумеят да възпламенят, тъй като доста по-опасна може да се окаже щета, която се е показала по време на придвижване.

Причините за интереса на зверчетата към колите е най-много в инстинктите им. Те употребяват пространството към мотора като укритие и идеално местенце за отмора и укриване, а постоянно и за събиране на останки от храна. През есента топлината от мотора основава уютно леговище за сън и отмора. Тъй като за белките то е част от територията им, те го маркират с отличителната си миризма, която може да провокира експанзия от съперници. Това основава изключително мощен силен риск напролет за колите, които се паркират в региони, населявани от разнообразни популации - да вземем за пример пред дома и пред офиса. В този сезон инстинктите за битка със противниците са изключително мощни и животинчетата се пробват да " изгризат " миризмата им от автомобилното леговище.

Белките са публикувани из цяла Централна Европа, като през последните десетилетия се развъждат от ден на ден в човешка среда и даже се появяват в градовете. От 80-те години на предишния век вредите, които те нанасят, се трансформират в сериозен проблем.

С типичната си пълнота немският език даже има дума за провалите, породени от дребните хищници - Marderschaden, която е включена и като уговорка в застраховките Каско.

По данни нa немската статистическа работа Destatis през 2018 година са регистрирани близо 200 000 вреди, нанесени на коли от белки, със междинна стойност 336 евро всяка или общо към 67,2 милиона евро.

Белките не са заплашен тип, само че попадат в обсега на законодателството за отбрана на дивите животни. Това значи, че за улов или ликвидиране на белка без ловджийски билет може да бъде наложена санкция до 5000 евро или даже затвор. До 5000 евро може да се наложи да платите и в случай че инцидентно прегазите някой от дребните хищници на пътя и не съобщите незабавно на месното лесничейство или полицейско ръководство.

С вяра да избегнат белките, немските водачи прибягват до богат боеприпас - от профилирани ултразвукови, светлинни и електрошокови устройства и професионално измиване на мотора до " старешки предписания " като избрани миризми, за които се има вяра, че отблъскват животинчетата (например нафталин), или даже слагане на кучешки косми под капака. Успехът на никой от тези способи обаче не е обезпечен, както в тази ситуация с лекар Каас, на чиято кола е бил инсталиран ултразвуков " предпазител ".

Белките също така си имат и желани марки коли. Много по-вероятно е да вземем за пример да пострадат BMW, Volkswagen, Mercedes, Audi и Skoda, до момента в който притежателите на Toyota, Suzuki, Renault и Ford могат да са относително по-спокойни. Сред аргументите е фактът, че при производството на някои пластмасови елементи се употребяват дребни количества рибно брашно, чиято слаба миризма притегля дребните бозайници. От значение е и до каква степен структурата улеснява влизането им под капака на автомобила. Отделни производители като VW и Ford даже оферират за някои модели фабрично вградена отбрана под формата на специфични изолации в пространството към мотора или комплекти аварийни елементи.

Значение има и съответният район на страната. Според разбор на запитванията в Гугъл най-застрашени са колите в Щутгарт. Боже би е случайност, че това е градът в който се намира централата на Mercedes. Следват Мюнхен (където пък е централата на BMW), Хамбург, Берлин и Франкфурт.

За лекар Каас равносметката е пропуснато дежурство в кардиологията, 400 евро за ремонт на новия й Volkswagen Passat и вярата, че случката няма да се повтори.

" Веднъж несъмнено е задоволително. Непрекъснато мисля какво можеше да се случи, в случай че беше станала злополука. Сега постоянно оглеждам деликатно, преди да потегля ", споделя тя. Гаранция обаче няма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР