Доколко кметът на Благоевград е заплашен от прекратяване на правомощията

...
Доколко кметът на Благоевград е заплашен от прекратяване на правомощията
Коментари Харесай

Ще бъде ли свален кметът на Благоевград скоро?

Доколко кметът на Благоевград е застрашен от преустановяване на пълномощията - това си сложи за цел да ревизира Actualno.com.
Припомняме, че с оповестено на 22-ри януари решение на Административният съд в Благоевград се анулира отводът на Общинската изборна комисия да приключи предварително пълномощията на градоначалника Румен Томов.
Днес пред bTV той съобщи изрично, че ще апелира решението на съда и че ще сезира прокуратурата поради ръководството на предшественика си Атанас Камбитов.
Но да погледнем обстоятелствата. С избирането му за кмет на 4-ти ноември Румен Томов е разполагал с един месец период да излезе от компаниите, които ръководи. Тоест, до 4-ти декември 2019-та. Съвсем в точния момент, на 18-ти ноември, той е премахнат като едноличен притежател и шеф на капитала на " АЛМА-ЕМ " ЕООД. Сега сдружението е ООД. На същата дата е премахнат като шеф и съучастник във компания " ТАН " ООД.
Още по-рано, на 14-ти ноември, е премахнат като шеф на компания " Изгрев 365 " ООД. И тя е била еднолична негова благосъстоятелност. Проблемът е с друга негова компания.
Едва на 17-ти декември, след законовия период, е заличена компанията му Едноличен търговец " РУМЕН ТОМОВ-АЛМА-ЕМ ". Молбата за това е подадена на 12-ти декември.
Заличавайки я, неин приемник става Едноличен търговец " РУМЕН ТОМОВ-АЛМА-ЕМ-МАРТИН ТОМОВ ". Едната и другата са с идентичен предмет на активност – развъждане и образование на деца от 5 до 8-годишна възраст по немски език, образуване на курсове по западни езици, произвеждане, търговия, импорт и експорт на промишлени артикули, артикули за бита, селско-стопанска продукция, дамско, мъжко и детски дрехи, трикотаж, детски играчки и др. 
Съобразно нормата на член 41, алинея 1 ЗМСМА (Закон за локалното самоуправление и локалната администрация), кметовете на общини, на региони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на региони и секретарите на общини не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пълномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации за времето на мандата им.
В едномесечен период от оповестяването на изборните резултати, надлежно от приемането на решението на общинския съвет, кметът първо би трябвало да предприеме ограничения за преустановяване на комерсиалната активност или да бъде освободен от заеманата служба. Второ, би трябвало да уведоми документално за това ръководителя на Общински съвет. И трето, да уведоми Общинската изборна комисия (ОИК).
Неизпълнението на тези отговорности води до предварително преустановяване на пълномощията на кмета.
В този проблем Румен Томов съгласно съда не е извършил нито едно от трите условия на чл.41, алинея 3 ЗМСМА.
От момента на оповестяване на изборния резултат с решение от 4-ти ноември на ОИК – Благоевград, стартира да тече едномесечният период за Томов, в който той да се освободи от компаниите си. Срокът за това е 04.12.2019 година Съдът е открил, че новоизбраният кмет не е подхванал нужните дейности в този период, защото съгласно данните от Търговския указател прекратяването на активността със изтриване на търговеца е станало едвам на 17.12.2019 година
Действително с Договор за прекачване на комерсиално дружество от 25.11.2019 година, градоначалникът в качеството си на Едноличен търговец " РУМЕН ТОМОВ-АЛМА-ЕМ " е трансферирал на сина си Мартин комерсиалното си дружество и то към този момент е с наименование Едноличен търговец " Румен Томов - Алма-ЕМ-Мартин Томов ". При прехвърлянето обаче то не е заличено от регистъра.   
За прекачване на предприятието, без заличаването на Едноличен търговец, Томов е уведомил и Националната организация по приходите. А преустановяване на активността на едноличния търговец настава не с прехвърлянето на предприятието, а със заличаването му от Търговския указател.
Румен Томов, съгласно решението на съда, не е извършил и другите две условия на закона – не е уведомил документално за подхванатите дейности ръководителя на Общински съвет и ОИК.
Поради всички тези аргументи е оповестено за незаконосъобразно решението на ОИК да откаже преустановяване на пълномощията на благоевградския кмет. Преписката е изпратена още веднъж на Избирателната комисия с инструкции да приложи закона.
Предстои обаче всичко да стартира изначало. Първо, тъй като Румен Томов разгласи, че ще апелира решението на Административния съд. И второ, даже Върховен административен съд да остане на същото мнение като правосъдната инстанция в Благоевград, решението е за изпращане на преписката на ОИК, която да го в профил.
ОИК може да вземе същото решение като преди. То още веднъж ще предстои на обжалване. В тази врътка е допустимо да мине година, до момента в който се разбере фактически ли кметът на Благоевград е настъпил закона и ще се организират ли там нови локални избори.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР