Докладването на киберпрестъпления е пътят към по-безопасна дигитална среда. Това

...
Докладването на киберпрестъпления е пътят към по-безопасна дигитална среда. Това
Коментари Харесай

Експерти: Киберпрестъпниците се развиват с нови техники и кражба на чувствителни данни

Докладването на киберпрестъпления е пътят към по-безопасна цифрова среда. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните Стоян Темелакиев, който приветства участниците в интернационалната конференция в София на тематика „ Киберзаплахи и решения: Защита на цифровата среда в Европа ". Темелакиев сподели, че е значимо закононарушенията в киберпространството да бъдат докладвани, тъй като опазването му е споделена отговорност на всички нас.

„ Когато организации или лица не рапортуват за киберпрестъпления, същинската степен на тяхната опасност остава скрита за способените органи. Липсата на информираност може да попречи нарушителите да бъдат разкрити и осъдени за своята незаконна активност ", акцентира той.

По неговите думи като рапортуват закононарушението жертвите усилват възможностите си да възстановят своите загуби. Факторът време също е от голямо значение, увери той.

„ Рискът от компютърни закононарушения заплашва както обществения, по този начин и частния бранш. Все повече действия са директно подвластни от разнообразни софтуерни решения. Дигиталната гражданска война безспорно носи повече изгоди за обществото, повишавайки успеваемостта, свързаността и нововъведенията. Въпреки това, с всеки софтуерен скок напред се излагаме на нови и непрестанно еволюиращи закани ", уточни заместник-министърът.

„ Киберпрестъпниците непрестанно се развиват, създавайки нови, комплицирани техники и употребявайки нови уязвимости за превъзмогване на ограниченията за сигурност - кражба на чувствителни данни, спиране на нормалното действие на организации и други От дребни компании до огромни корпорации - всички са изправени пред обилни опасности, защото някои от тях съхраняват голямо количество информация. Сред тази информация има персонални данни, търговски секрети, сензитивна финансова информация. Кибератаките могат да доведат да обилни финансови загуби, само че и до увреждане на репутацията и правни отговорности. От друга страна, държавните организации, на които постоянно е поверена класифицирана информация и отговорността за отбрана на собствеността, са съществена цел на киберпрестъпниците ", сподели Темелакиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР