Докладите за състоянието на Български пощи“ показват, че предишното правителство

...
Докладите за състоянието на Български пощи“ показват, че предишното правителство
Коментари Харесай

Вицепремиерът Калина Константинова: Поисках оставката на ръководството на „Български пощи“

Докладите за положението на „ Български пощи “ демонстрират, че предходното държавно управление редовно не е осигурявало нужното финансиране на сдружението и поредно го е водило към банкрут. За разноски, направени през 2018-2019 година, страната недофинансира сдружението с над 36 млн. лева, а мениджмънтът му не е полагал старания да промени обстановката. Това съобщи вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова на брифинг.

„Затова през днешния ден като принципал желаех оставките на изпълнителния шеф и на целия състав на Съвета на шефовете на „Български пощи“. Твърдо сме решени да спасим сдружението, да измием срама от тяхното име и да ги въведем в XXI век“, акцентира Константинова.

През 2021 година загубите на „ Български пощи “ възлизат на 13 млн. лева, макар че бизнес проектът е бил за облага от 100 000 лева „ Никой притежател на компания не би държал на управническа позиция хора, които разрешават загубата на пазарен дял в възходящ пазар, какъвто е куриерският “, безапелационна бе Константинова. Според направените доклади пощите имат едвам 2% пазарен дял от куриерските услуги у нас, не дават услугата за доставка до врата и половината от пратките не идват в точния момент. Вицепремиерът означи също, че „ Български пощи “са 100% държавно дружество, което има 2973 пощенски станции и над 9000 чиновници. Годишното финансиране на сдружението е 80 млн. лв..

Константинова посочи, че „ Български пощи “ са главен приоритет на ръководството. В този подтекст държавното управление е създало тактика за излекуване и модернизиране на пощите като към този момент се работи по осъществяването й. „ Подготвихме напълно нов план по Плана за възобновяване и резистентност за 100 млн. лева и той към този момент е утвърден. „ Български пощи “са скъп държавен капитал и на доста места те действително са единственото лице на страната за хората. Навсякъде такава инфраструктура е благосъстояние, което се употребява и развива, а не се унищожава “, уточни вицепремиерът.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев изясни, че организацията е била известена за хакерската атака от „ Български пощи “ на 16 април, само че е знаела 12 часа по-рано. „ От сдружението отхвърлиха нашата помощ с претекста, че сами ще се оправят с казуса. Заедно с Министерство на вътрешните работи и Министерството на електронното ръководство предприехме дейности по оптимално бързо възобновяване на главните функционалности на пощите и за определяне на аргументите, довели до въпросния случай “, изясни Тончев. Според него една от вероятните аргументи за хакерската атака е спорът сред Русия и Украйна. ИТ специалистът и консултант в кабинета на вицепремиера Константинова – Васил Величков удостовери тезата на Тончев, че офанзивата към „ Български пощи “ е пристигнала от Руската федерация. „ Вирусът и зловредните принадлежности имат ясно изразен почерк на генезис на Руската федерация, както и употребяваните техники за навлизане и за цялата подготовка на офанзивата, също носят почерка на Русия “, разясни Величков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР