Докладите за историята на превозните средства са ценен инструмент в

...
Докладите за историята на превозните средства са ценен инструмент в
Коментари Харесай

AutoCheck или CarFax: от кой доклад за историята на автомобила се нуждаете?

Докладите за историята на транспортните средства са скъп инструмент в битката с безпокойството при покупка на автомобил. Те сплотяват информация, варираща от данните за благосъстоятелност на автомобила до оценките на застрахователните компании за вреди, както и от историята на произшествията до историята на собствеността.

Много дилърски центрове оферират отчети за историята на автомобила гратис, само че даже и да се наложи да платите за подобен отчет, бъдете сигурни, че инвестицията си заслужава.

Материалът е направен от Мат Смит от CarGurus.

Какво съставлява отчетът за историята на транспортното средство?

За мнозина извършването на покупки на използван автомобил е съпроводено с възприятие на боязън и терзание. Дори когато сте търсили под дърво и камък, с цел да откриете съвършения автомобил, с всичко, от което се нуждаете, и всяка алтернатива, която желаете, към момента може да чувате това гласче в задната част на съзнанието си, което се чуди: „ Защо цената е толкоз ниска? Кой различен е карал този автомобил? Къде е бил той? “ 

В такива моменти отчетите за историята на автомобила могат да дават скъпа, в случай че не и изчерпателна информация, която да направи процеса на покупка на автомобил по-малко стресиращ.

Проверката на VIN (VIN – vehicle identification number – идентификационен номер на транспортното средство) разрешава на купувачите на коли да видят в един отчет редица потребни обстоятелства за автомобила, които могат да отговорят на вашите въпроси или най-малко да подскажат отговорите на автомобилната мистерия, която съставлява използваният автомобил.

Въпреки че не може да даде обстоен лист на всички лица, които са управлявали автомобила, докладът ще изброи предходните притежатели. Той също по този начин ще ви осведоми за историята на собствеността на автомобила, тъй че ще знаете дали е имал вреди от наводнения или е имал право на непокътната благосъстоятелност – и двете биха повлияли доста на цената.

Информация за всички задействания на въздушните възглавници – потребна информация за историята на автомобила. Той даже ще ви осведоми за открити изтегляния (и предходни изтегляния, при които проблемите са били отстранени) за този автомобил, което ще ви е от изгода, в случай че разглеждате няколко екземпляра от един и същи модел.

По този метод можете да избирате сред сходни коли въз основа на положението им и да елиминирате тези с проблематични звена или такива, които просто имат по този начин наречените red flags – неприятни знаци, предзнаменования за нискокачествен артикул, човек и тн.

AutoCheck против CarFax

Много компании оферират отчети за историята на автомобила, само че CarFax и AutoCheck се отличават. CarFax и AutoCheck са търговки предприятия за облага, като CarFax стартира цялата концепция през 1984 година AutoCheck е благосъстоятелност на Experian и се отличава с изчерпателна „ оценка “ за всеки автомобил.

И двата източника събират информация най-вече от департаментите за моторни транспортни средства, застрахователните компании, компании за скрап и автоморги.

AutoCheck

Докладът на AutoCheck включва история на произшествията, броя на притежателите на автомобила, обзор на сервизната му история и показанията на километража.

Докладът за историята на автомобила на AutoCheck обаче включва и „ AutoCheck Score “ на компанията за всеки автомобил – това е число сред 1 и 100, предопределено за бързо отчитане на положението и историята на автомобила. 

Колкото по-високо е цифрата, толкоз по-добре. Това улеснява сравняването на коли от един и същи модел. Все отново имайте поради, че AutoCheck Score би трябвало да се преглежда като бърза информация. За да разберете действително историята на автомобила, ще би трябвало да проучите по-подробно отчета.

Макар и по-малко известни от CarFax, отчетите за историята на транспортните средства на Autocheck са законни и са добър, по-евтин вид. Цените стартират от 24,99 USD за един доклад, само че купувачите могат да закупят проект, който им обезпечава 25 доклада за 21 дни на относително ниската цена от 49,99 USD.

CarFax

Отчетът за историята на автомобила CarFax коства по-скъпо, само че е и по-популярен. Докладът CarFax включва (наред с други неща) история на произшествията, броя на притежателите на автомобила, обзор на сервизната му история и доклад на показанията на километража на автомобила, с цел да се защищити от подправени показания при връщане на километража.

CarFax е по-известна компания от AutoCheck, само че нейните доклади са по-скъпи. Един отчет на CarFax коства 39,99 USD, макар че можете да закупите пакети на по-изгодна цена: 59,99 USD за три или 99,99 USD за шест.

Алтернативи на отчетите за историята на автомобила

Алтернатива на услуги с идеална цел като CarFax и AutoCheck е Националната осведомителна система за моторни транспортни средства (NMVTIS). Управлявана под шапката на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и ръководена от нестопанската организация American Association of Motor Vehicle Administrators (AAMVA), NMVTIS работи с редица снабдители, с цел да популяризира своята информация.

NMVTIS дава доклади посредством набор от снабдители на доста по-ниска цена от Carfax или AutoCheck, а докладите му са доста точни, защото щатските организации за благосъстоятелност, застрахователните превозвачи, компаниите за преработване на коли, както и площадките за изкупуване на коли за скрап са задължени да му дават доклади. При все това отчетите на NMVTIS не оферират толкоз подробна информация, колкото съперниците.

Това би било потребно при покупка на автомобил от Съединени американски щати.

Ако не можете да се сдобиете с отчет за историята на автомобила, инспекцията преди покупката ще ви каже доста за положението на автомобила. Ще бъде допустимо да се забележи износването и да се реши качеството на ремонтите, макар че някои проблеми могат да останат скрити.

Мога ли да получа доклад за историята на автомобила гратис?

Самите отчети за историята на транспортното средство не са безвъзмездни, само че доста автокъщи, от огромните вериги за използвани коли като Carmax до одобрени франчайз дилъри, евентуално ще ги оферират гратис на клиентите за използвани коли. Това обаче евентуално няма да е по този начин при частен продавач.

Имам ли потребност и от инспекция от “майстор ” на място?

Независимо дали става въпрос за CarFax, AutoCheck или от NMVTIS, отчетите за историята на транспортното средство безспорно са скъпи. Те оферират законна информация от трети страни, с цел да оказват помощ на купувачите да знаят малко повече за това, което гледат, и могат да отклонят купувачите от евентуален проблематичен автомобил, спестявайки им времето, належащо за постигане до дилърството за тест драйв, да не приказваме за процеса на договаряния.

Въпреки това отчетите за историята на автомобила също не са безотказни. Подобно на отчетите за кредитен рейтинг, тези документи са толкоз положителни, колкото са положителни източниците на данни, тъй че в случай че лидерът е претърпял автомобилна злополука и е решил самичък да поправи вредите, тази злополука няма да се появи в отчета за историята на автомобила.

Сервизната история ще бъде толкоз цялостна, колкото са я създали предходните притежатели. Освен това може да има доста закъснение във времето сред момента на докладване на данните и момента на закупуване на доклада, което значи, че информацията може да не е допустимо най-актуална.

Поради тези аргументи би трябвало да проверявате инструмента за търсене на отзовавания на Националната администрация за сигурност на придвижването по пътищата и да проверявате всяка евентуална покупка на използван автомобил от самостоятелен монтьор, без значение от това какво написа в CarFax.

В България има няколко решения за самостоятелна техническа ревизия на автомобил

Обикновено инспекцията включва оглед на оптичното положение на автомобила, с цел да се открие: замаскиране на наслойка, некачествени поправки, замаскирани удари. Отделно колата бива “прочетена ”, с цел да се види на живи данни дали дава някакви неточности, или има ли насъбрани изобщо такива. Предлагащите сходен жанр услуга се возят и в придвижване на автомобила, с цел да слушат за притеснителни звуци от окачването и трансмисията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР