Докладчик на ООН обвини Израел в извършване на няколко акта

...
Докладчик на ООН обвини Израел в извършване на няколко акта
Коментари Харесай

Докладчик на ООН обвинява Израел в актове на геноцид

Докладчик на Организация на обединените нации упрекна Израел в осъществяване на няколко акта на геноцид в Газа, съобщи Франс прес.

Тези обвинявания бяха отправени от специфичния докладчик на международната организация, отговаряща за палестинските територии Франческа Албанезе. Тя съобщи, че има рационални претекстове да се има вяра, че Израел е направил няколко акта на геноцид. Тези обвинявания Албанезе насочи в оповестен през днешния ден отчет. В него се приказва и за етническо пречистване.

" Естеството и смазващите мащаби на израелската атака в Газа и опустошителните условия на живот, които тя провокира, навеждат на мисълта за желание да се унищожат физически палестинците в качеството им на група “, споделя Франческа Албанезе в отчета, който ще показа на следващия ден в Съвета за правата на индивида в Женева. Докладът е озаглавен „ Анатомия на един геноцид “ и в него се заключава, че има рационални претекстове да се има вяра, че „ прагът, индикиращ, че са били осъществени актове на геноцид против палестинците в Газа е доближат “.

В изводите си Албанезе показва три акта на геноцид – ликвидиране на членове на една група, съществени накърнявания на физическия и менталния интегритет на тази група и  нарочното подлагане на групата на условия на битие, които биха довели до нейното цялостно или отчасти заличаване. Това са три от петте акта на геноцид, фигуриращи в Конвенцията за предварителна защита и за наказване на закононарушението геноцид, отбелязва Франс прес.

Израелската представителка в Организация на обединените нации в Женева изцяло отхвърли отчета на Албанезе и съобщи, че той е част от акция, ориентирана към подкопаването на самото основаване на еврейската страна.

„ Войната на Израел е против „ Хамас “, а не против цивилните палестинци “, съобщи израелската представителка.

В отчета си Албанезе твърди, че „ схемите на убити цивилни, които са били евакуирани към Южна Газа, съчетани с изказванията на някои високопоставени израелски представители, говорещи за наложително пренасяне на палестинците отвън линията и за заменянето им с израелски заселници, водят рационално до извода, че заповедите за евакуация и зоните за сигурност са били употребявани като геноцидни средства, с цел да се реализира етническо пречистване “.

" Геноцидните актове са били утвърдени и приложени в резултат на изказвания за геноцидни планове, идващи от високопоставени военни и държавни представители “, се споделя в отчета.

Войната в Газа избухва след офанзивата на „ Хамас “ против Израел на 7 октомври, в която бяха убити 1200 души. Оттогава Израел води сухопътна и военновъздушна атака в Газа. Няколко страни упрекнаха Израел, че прави геноцид на палестинците.

В края на януари Международният съд, сезиран от Южна Африка за хипотетични нарушавания на Конвенцията за геноцида от 1948 година прикани Израел да вземе всички ограничения, които са в неговите пълномощия, с цел да предотврати всевъзможен акт на геноцид.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР