Докладът обобщава данните за ситуацията с наркотиците в Европа към

...
Докладът обобщава данните за ситуацията с наркотиците в Европа към
Коментари Харесай

Нови и по-силни наркотици заливат цяла Европа, 17 души всеки ден умират

Докладът обобщава данните за обстановката с опиатите в Европа към края на 2022 година

" Основното обръщение от разбора на Европейския отчет за опиатите до 2023 година е, че въздействието на използването на противозаконни опиати към този момент се следи съвсем на всички места в нашето общество. Почти всичко , което има психоактивни свойства, има капацитет да бъде употребявано като опиат. Това значи, че всеки , директно или индиректно, може да бъде обиден от използването на противозаконни опиати и обвързваните с нея проблеми. "

Въздействието на комплицирания незаконен пазар на опиати в Европа се усеща във всяко кътче на континента - от сътрудниците, които се обаждат, че са в болнични, до здравните служащи, претрупани от спомагателното напрежение; младежите, подмамени да правят престъпления; растящите бюджети на държавните управления за обществено подкрепяне.

Поради това в документа се показва голямата роля на Европейската образователна стратегия за предварителна защита , която е предопределена да усъвършенства цялостната успеваемост на напъните в тази област. Повече от 25 страни членки на Европейски Съюз и прилежащи страни към този момент имат национални обучители по европейска образователна стратегия за предварителна защита. Усилията за предварителна защита също се поддържат от Xchange, европейски онлайн указател на оценени интервенции за предварителна защита.

Докладът е " сурово увещание, че проблемите с противозаконните опиати могат да бъдат открити в цялото ни общество ", съобщи шефът на ЕЦМНН Алексис Гусдел в известие, оповестено дружно с отчета.

Конфискуват се все по-големи, рекордни количества опиати, съществуващите опиати стават все по-силни, а нови синтезирани опиати не престават да се появяват.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че е " надълбоко загрижена, че веществата, които се употребяват в Европа през днешния ден, може да са даже по-вредни за здравето, в сравнение с в предишното ".

За Европа това прави провокациите за справяне с използването на опиати и свързаната с тях престъпност още по-трудни.

Рекордни конфискации на дрога

В цяла Европа се конфискуват рекордни количества опиати, като в същото време на пазара се появяват голям брой непознати до момента субстанции.

През 2021 година количествата канабисова смола (816 тона) и растителен канабис (256 тона), иззети в Европейски Съюз, доближиха най-високото си равнище от десетилетие насам.

Количеството хероин, иззето от страните от Европейски Съюз, се е нараснало повече от два пъти през 2021 година спрямо миналата година и е достигнало 9,5 тона. Само Турция е конфискувала рекордните 22,2 тона.

И рекордно количество кокаин - над 300 тона - е иззето от страните от Европейски Съюз през 2021 година, от които 96 тона в Белгия, 72 тона в Нидерландия и 49 тона в Испания.

Междувременно новосъздадени опиати се появяват и завладяват улицата доста бързо, което слага нови провокации пред публичното здраве.

През 2022 година в Европейски Съюз са докладвани 41 нови психоактивни субстанции (НПС) - химикали, които не са били срещани до момента на пазара - с което общият брой на НПС, следени от ЕЦМНН, доближава 930.

Европейски заводи за кокаин

Кокаинът е най-употребяваното нелегално психоактивно вещество в Европа, като през последната година към 3,7 милиона възрастни поданици на Стария континент са го употребявали. Сега производството на " бялото ", както назовават този опиат, получен от листата на кока, придобива все по-голяма известност и в Европа.

През 2021 година са били премахнати 34 лаборатории за кокаин, спрямо 23 през 2020 година, като индустриалният потенциал на някои от тях е бил изключително огромен, показва отчетът на ЕЦМНН.

Антверпен остава обичана " входна врата " на Европа за кокаин от други места, като предварителните данни за 2022 година демонстрират, че количеството, иззето в пристанището, е повишено до 110 тона (от 91 тона през 2021 г.), а тестванията на отпадъчните води демонстрират най-високи равнища на приложимост и в този град.

Но с изключение на през " царските врати " за трафик през пристанищата с голям товаропоток трафикантите на кокаин все по-често се насочват към по-малки пристанища в Европейски Съюз и в граничещите с него страни, което усилва уязвимостта на континента от трафика на опиати.

" Това може да помогне да се изясни фактът, че макар огромните конфискации, чистотата на кокаина на дребно остава висока по исторически стандарти, а цената му е постоянна ", се установи в отчета.

Синтетични канабиноиди

Продукти като Spice и K2 може и да наподобяват като изсушен канабис, само че в реалност това са други растения или билки, напръскани със синтетични канабиноиди, създадени да работят на същата част от мозъка като канабиса, с цел да имат психоактивен резултат.

Тези опиати стават все по-разпространени в Европа, като минимум 13 европейски страни, най-много Германия и Швеция, оповестяват за увеличение на броя на известията за такива опиати.

Потребителите може да си мислят, че получават канабис, само че синтетичните канабиноиди са мощно настоящи субстанции , се показва в отчета, а фалшифицираните артикули носят риск от отравяне.

Експертите предизвестяват, че това може да е единствено върхът на айсберга, защото е евентуално тези субстанции да са по-широко публикувани, само че това да не се регистрира.

Разпространение на лечебните психеделици

Първото законно лекарство, получено от вълшебен гъби, евентуално ще се появи след няколко години.

Но шумотевицата към лечебните благоприятни условия на псилоцибина, както и на други психеделични опиати в развой на клинична разработка за лекуване на психологични болести, към този момент има непряк резултат.

" Има данни за нерегламентирани стратегии, които се организират както в Европейския съюз, по този начин и на други места, в които използването на психеделични субстанции е включена като част от оздравителна, лечебна или духовно насочена намеса ", се показва в отчета.

Медийният звук към психеделиците " може да насърчи по-широка пробна приложимост на тези субстанции без здравна поддръжка, което евентуално излага някои уязвими лица на риск от неподходящи последствия ", считат създателите.

Застаряващи консуматори на хероин

Хероиновите епидемии от 70-те и 80-те години на предишния век може да обяснят за какво употребяващите в Европа са застаряваща група.

Над 60 % от хората, получаващи лекуване с опиоидни агонисти, в този момент са на възраст 40 или повече години, до момента в който по-малко от 10 % са на възраст под 30 години, се показва в отчета.

Това значи, че службите би трябвало да се оправят с по-сложен набор от здравни потребности на население, което става все по-уязвимо. Те включват здравни проблеми, свързани със застаряването, както и проблеми, свързани с психологичното здраве, обществената изолираност, заетостта и жилищното настаняване.

Агенцията приканва страните да развиват ефикасни многоагенционни партньорства с общи здравни и обществени услуги за подкрепяне на тези хора.

Очертаващото се влияние на възбраната от талибаните на опиумния мак

Към това се прибавя и загрижеността за евентуалното влияние на възбраната от ръководещите в Афганистан талибани на опиумния мак, оповестена през април предходната година.

Афганистан от дълго време е водещ снабдител на опиат в света и откакто огромна част от тези доставки спрат, дилърите евентуално ще се насочат към други, постоянно по-опасни източници.

В Съединени американски щати хероинът значително е преместен от нелегално създавания фентанил - синтетичен и доста по-силен опиоид. Рискът от свръхдоза е доста по-висок при фентанила.

" Макар че е прекомерно рано да се каже по какъв начин възбраната ще се отрази на пазара на хероин в Европа, съществуват опасения, че всеки дефицит в наличността на опиата може да бъде обвързван с увеличение на предлагането и търсенето на синтетични опиоиди ", се показва в отчета.

Смъртни случаи

Смъртността от свръхдози в Европейския съюз през 2021 година се прави оценка на 18,3 смъртни случая на милион поданици на възраст сред 15 и 64 години.

Броят на смъртните случаи, свързани с използването на опиати в Германия - 1 826 през 2021 година, - е повишен спрямо предходните години и към този момент възлиза на към два пъти повече смъртни случаи, в сравнение с преди 10 години, показва отчетът на ЕЦМНН.

Германия е преди всичко в Европейски Съюз, изпреварвайки Испания (774), Швеция (450) и Франция (417), някои от които са дали по-стари данни.

Поради методологични разлики числата от другите страни би трябвало да се поясняват с нараснало внимание, обявиха от ЕЦМНН.

Безспорно е обаче, че наклонността в Германия, а също и в целия Европейски съюз, е възходяща. Според отчета на организацията със седалище в Лисабон през 2021 година в 27-те страни от Европейски Съюз е имало общо минимум 6 166 смъртни случая от свръхдоза, свързани с противозаконни опиати .

Т.е. съвсем 17 смъртни случая дневно в Европейски Съюз са свързани с опиати, което е доста повече, в сравнение с през 2020 година (5 796) и 2019 година (5 141).

В тази мрачна статистика Европа към момента доста изостава от Съединени американски щати , където смъртните случаи от свръхдоза опиат в Съединени американски щати за една година надвишиха за първи път 100 хиляди през 2021 година, заяви Ройтерс. Проблемът бе остър от всеобщото разпространяване на смъртоносни опиати като фентанила, който е 50 пъти по-силен от хероина и все по-често бива смесван с други типове дрога. Почти на всеки осем минути един американец умира от свръхдоза фентанил, сподели заместник-главният прокурор на Съединени американски щати Лайза О. Монако на конференцията във Вашингтон при започване на май.

Анализите на наркопандемията за следващ път демонстрират, че използването на опиати нараства. И за следващ път това би трябвало да сигнализира управляващите за предприемането на по-координирани, огромни дейности против дрогата, вместо да вървят към " демократично " узаконяване на леки опиати като канабиса за " развлекателни цели ". Защото печеленето на гласове в избрани среди посредством легализирането на опиати нанася трайни вреди на обществото и откакто мандатът на " демократичния " политик завърши.

Докладът показва, че някои страни членки на Европейски Съюз трансформират политическия си метод към канабиса за забавление . През декември 2021 година Малта стана първата европейска страна, която позволи лимитираното развъждане и владение на канабис за персонална приложимост. Германия възнамерява да позволи домашно развъждане и клубове с нестопанска цел, а Люксембург възнамерява да позволи домашно отглеждане; и двете страни чакат по-късно да бъде създадена система за продажби. Нидерландия има пилотен модел за затворена верига за доставка на канабис за кафенета с канабис, а Чехия също разгласи проекти за контролирана и облагана с налози система за разпространяване. Освен това Швейцария отвън Европейски Съюз стартира да позволява пилотни тествания на продажби или други системи за разпространяване за избрани поданици в избрани градове.

Остава да се види по какъв начин ще се отрази " развлекателното " влияние на канабис а върху обстановката в тези общества. След години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР