Докладът на прокуратурата е административен - само числа и без

...
Докладът на прокуратурата е административен - само числа и без
Коментари Харесай

Смилов: Докладът на прокуратурата не казва нищо за шкафчето и Барселона

Докладът на прокуратурата е административен - единствено цифри и без отговор дали държавното обвиняване работи независимо. Безпрецедентна е процедурата с чуването на Гешев. Има опция в действителност да се задават въпроси, само че отговорите няма да се намерят в този отчет.

Това съобщи пред БНР политологът Даниел Смилов.

Повод за коментара му е днешното чуване на Гешев пред правната комисия в Народното събрание след импортираният от обвинител №1 отчет за свършеното от прокуратурата за първите осем месеца от назначението на Гешев.

“Докладът обобщава активността на над 1000 прокурори в страната, само че в него няма да откриете отговори на най-важния въпрос – дали Прокуратурата работи независимо, изключително когато става дума за корупционни подозрения по най-високите етажи на властта”, уточни Смилов и добави:

“Точно това е въпросът, който би трябвало да задават депутатите. Например – във връзка с Васил Божков, прокуратурата е написала какво прави, само че там няма пояснение за какво тя възприема версията, че Божков е получил 700 милиона лв. като данъчни привилегии, по този начин да се каже напълно зад тила на министър-председателя и финансовия министър. Той си е договарял съгласно Прокуратурата единствено с Комисията по хазарта, която е орган, зависещ на финансовия министър, и цялата версия наподобява неправдоподобна “.

“Трябва да се зададат и въпросите на евродепутатите за шкафчетата, къщата в Барселона… “, сподели още политологът.

Той дефинира като основателно решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за основаването на краткотрайната комисия а разглеждане на план за нова Конституция, чийто ръководител е Десислава Атанасова от ГЕРБ.

“Истината е, че не може от позиция на Конституцията да се вкарват ремонти към оферти към този момент план за нова Конституция - той или ще събере 160 гласа или няма да събере. Както стоят нещата в този момент – възможност да събере 160 гласа по- скоро няма”, счита още Смилов.

По думите му планът наподобява като част от “общата маневра на ГЕРБ” и го дефинира като следващ опит за печелене на време посредством парламентарен спор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР