Докладът на Медицинския одит не беше изненада за нас, много

...
Докладът на Медицинския одит не беше изненада за нас, много
Коментари Харесай

Отстранена от длъжност акушерка и три дисциплинарни наказания по случая с разменените бебета

„ Докладът на Медицинския одит не беше изненада за нас, доста от нещата съответстваха с нашата вътрешна инспекция, която целеше да откри по какъв начин е станала самата замяна на бебетата, кои хора вероятно са имали пропуск или виновност “. Това съобщи на брифинг пред публицисти шефът на САГБАЛ „ Шейново “ доктор Румен Велев.

Вече има осъдени по случая, приложени са три дисциплинарни санкции, като старшата акушерка е отстранена от служба, стана ясно от думите му. Според доктор Велев обаче по-важни са измененията, които се подхващат, с цел да не се повтарят такива случаи в бъдеще.

„ Преразгледахме всички наши протоколи и общоприети процедури, които имаме за пътя на бебето от раждането му до изписването му. Започваме да ги преработваме, с цел да изградим по-точни взаимовръзки, с цел да няма никаква опция за пропуск и неточност. Направихме две промени, които към този момент изпълняваме от края на седмицата. Те касаят изписванията на бебето, които са значими, с цел да няма повече такива случаи освен в нашата болница, само че и в други “, сподели шефът на „ Шейново “.

Той разясни, че инспекциите към този момент ще бъдат тройни, като с изключение на двама чиновници на болничното заведение, в тях ще бъде включена и майката на бебето.

„ Промените са следните – фишът, който ние използваме, в който при изписването на майката пишем кой е предал бебето на дамата, против него ще се разписва и майката, че е получила бебето.

Там вкарваме допълнения – там ще се разписва още един чиновник на болничното заведение – дежурна акушерка, в случай че е в извънработно време, основна или старша акушерка в случай че е в работно време. Това е двойна инспекция. Майката като се изключи че ще се подпише, ще би трябвало и саморъчно да впише и номера на гривничката на бебето. Така ще имаме надзор и от нейна страна. Това към този момент е тройна инспекция “, разказа цялата поредност доктор Велев.

Той разясни, че към момента няма резултат от досъдебното произвеждане, което съгласно него е най-важното в тази ситуация. Няма и заведени каузи от страната на майките на разменените деца.

Директорът на болничното заведение не е в контакт със фамилиите, само че се е срещнал с юристите им, като след диалога с тях е реализирано е единодушие, че най-важното е оптимално бързо децата да се върнат на биологичните си родители.

„ Не мога да ви кажа тъкмо каква е процедурата, това е юридически проблем, само че по този начин или другояче те показаха убеденост, че работят в тази тенденция и се надяват това да стане час по-скоро “, сподели още доктор Велев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР