Докладът на Европейската комисия за върховенството на правото у нас

...
Докладът на Европейската комисия за върховенството на правото у нас
Коментари Харесай

Законопроектът за орган, разследващ главния прокурор, готов догодина

Докладът на Европейската комисия за върховенството на правото у нас е придружен с оптимизъм, защото отбелязва амбициозния проект на държавното управление за сериозна и ефикасна правосъдна промяна. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

Европейската комисия следи всички ограничения, в това число нуждата от механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор, акцентира Йорданова. Тя разяснява позицията на прокуратурата и на Иван Гешев, че предлаганите до момента промени са по-скоро в политическата сфера, в сравнение с в професионалната.

" Главният прокурор би трябвало да се концентрира върху осъществяването една от главните рецензии - липсват и влезнали в действие присъди по отношение на корупционните схеми по високите етажи. Като жител има право на подобен коментар, несъмнено. Ако има предпочитание да влезе и да го промени - политическият живот е отворен, да напусне поста си на основен прокурор и да се заеме с тази задача. Дотогава би трябвало да направи тъй че ръководената от него прокуратура да работи дейно ".

Законопроектът за орган, проверяващ основния прокурор, е подготвен и е въпрос на дни да бъде препоръчан за публично разискване, съобщи Йорданова. Предвидено е мярката да стане настояща при започване на идната година.

" Мисля, че България рядко е била в обстановка за стартира да извършва дейности, преди да е настъпил крайният краен период, а в противен случай - с задоволително ясно обмисляне. Този закон ще бъде изпратен за мнение на Венецианската комисия още този есен. Както е маркирано, през септември ще бъде съветван в Европейската комисия, октомври е Венецианската комисия. "

Част от проектозаконите в областта на правораздаването към този момент са в Народното събрание - антикорупционният закон, изменението в комерсиалния закон, законът за комерсиалната неплатежоспособност, съобщи министърът. Надежда Йорданова прикани депутатите да излъчат свои представители във Висш съдебен съвет, защото мандатът на настоящия изтича на 9 октомври.

" Ако нямаме определен Висш съдебен съвет, сме изправени пред сериозната заплаха да се блокира работата на правосъдната власт. Това не трябва да се позволява. Друга рецензия на Европейска комисия - когато се избира парламентарната квота, народните представители не би трябвало да избират в нея настоящи прокурори и следователи, тъй като това е една от значимите ограничения, с цел да се лимитирали фактическата власт на основния прокурор върху пленума на Висш съдебен съвет ".

Попитана за изпратения от прокуратурата отчет до Екологичен потенциал по отношение на фотосите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, Надежда Йорданова акцентира, че основният прокурор дължи отчетност пред Народното събрание и почитание към депутатите.

" За мен буди неразбиране по какъв начин по този начин основният прокурор осведоми евродепутати за настоящо произвеждане. Спрямо Екологичен потенциал ние би трябвало да отговаряме на всички сложени въпроси. Моята грижа е за какво Иван Гешев не дава отговор на българските народни представители. "

Трагичната злополука в София слага въпроси по отношение на възстановяване на законодателството, само че слага и въпроса за автоматизиране системата на връчване на актове за пътнотранспортни катастрофи, съобщи правосъдният министър.

" Това, което видяхме ние - 50 невръчени акта, демонстрира какъв брой е значима тази промяна ".

Четирите парламентарни сили би трябвало да положат всички сили да сформират държавно управление, разяснява още Надежда Йорданова. Според нея президентът ще предприеме умен ход със свикването на съвещания преди връчването на третия мандат. Тя удостовери, че в случай че от " Демократична България " получат третия мандат, ще предложат министър председател от " Продължаваме промяната ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР