Докладът на ДАНС за пробив в митническата информационна система БАЦИС

...
Докладът на ДАНС за пробив в митническата информационна система БАЦИС
Коментари Харесай

Информационната система на митниците все още е уязвима

Докладът на ДАНС за пробив в митническата осведомителна система БАЦИС ще бъде разкрит, заяви финансовият министър Владислав Горанов в неделя във връзка нападките от Българска социалистическа партия, че управляващите не са подхванали нищо и по този метод позволяват неплащане на акцизи, Данък добавена стойност и мита.

Горанов, който ще бъде изслушан в понеделник от две парламентарни комисии, пламенно отхвърли изказванията на Българска социалистическа партия, че в отчета има изводи за изгубени стотици милиони от данък на горива. Документът съдържал единствено предизвестия за евентуални опасности, а също така крайният резултат от дейностите на властта се изразявал в милиарди повече доходи в хазната и нарастване на събираемостта.

В доказателство на думите му пресцентърът на ГЕРБ популяризира копие на документа. Освен това бе оповестена и докладна бележка на финансовия министър до премиера Бойко Борисов от 3 януари тази година. От нея е видно, че Българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС) към момента не разполага с цялостна система за отбрана от злотворен код и пробиви, само че това се чака да стане до април т.г.

След хакерски офанзиви към основната за приходните администрации ИТ система през 2016 година по сигнал на държавните органи е предоставен отчет на ДАНС, който установи недостатъци, които разрешават източване на Данък добавена стойност и ощетяват съществено държавните доходи. Шефът на Агенция " Митници " Георги Костов рапортува през ноември м.г. пред депутатите, че тези недостатъци са били преодолени още през 2016 година

От докладната на Горанов обаче излиза наяве, че към момента не е преодоляна една от общо деветте открити недостатъци, а точно опцията " за потребление на еднакъв административен фаворизиран консуматор с най-високи права и една и съща слаба ключова дума за реализиране на далечен достъп до интегриращо информационно устройство за наблюдаване и надзор ".

Финансовият министър рапортува на премиера, че направените рекомендации са приложени за едвам 47 от общо 340 устройства, защото тази мярка изисквала спомагателни разноски от икономическите оператори. Именно тези данни изнесе Българска социалистическа партия в поддръжка на изказванието си, че управляващите не са подхванали нищо.

Горанов написа до премиера, че сега се изпълнявала последната част от ограниченията, които включвала нов интерфейс за връзката сред измервателните уреди в данъчните хранилища и системата на митниците.

В умозаключение Горанов показва, че с подхванатите ограничения се пресича опцията чиновници на митниците да употребяват непознати устройства в системата и по този метод да компрометират или манипулират данните в нея. Елиминирали се и опитите външни лица да проникват в БАЦИС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР