„Докладът на Брюксел не може да промени реалността в България

...
„Докладът на Брюксел не може да промени реалността в България
Коментари Харесай

Лозан Панов за мониторинга на ЕК: Този механизъм очевидно не постига резултати у нас

„ Докладът на Брюксел не може да промени действителността в България и правосъдната ѝ система. Очевидно той е по-скоро политически, в сравнение с механически. За мен това е стъпка към бъдещото унищожаване на мониторинга, само че не тъй като изпълняваме рекомендациите, а тъй като е явно, че с този механизъм не могат да бъдат реализирани резултати”, съобщи Лозан Панов след съвещание на Висшия правосъден съвет.

„ Докладът, колкото и да е изработен по метод, който да реализира някакво успокоение преди българското европредседателство, би трябвало да се чете и обвързван с реалността”, безапелационен е Панов.

Той разяснява съответно част от точките в отчета. За проведената престъпност, Панов сподели, че мониторингът идва в миг, в който има показно ликвидиране в Перник и обири на бакомати. „ Имаме следствия без резултати”, счита той.

За корупцията по високите етажи – „ там явно няма резултати. Има единствено хрумвания, структурни промени и законодателни, само че не и съответни резултати. На фона на изявленията, че в Народното събрание има наркодилъри, това основава предпоставки за дейна роля на прокуратурата”, счита Панов.

Според Панов неналичието на нови рекомендации в отчета на Европейската комисия е тъй като в Брюксел към този момент никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени.

„ В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се споделят проблемите, явно се схваща неправилно от адресатите”, счита Панов.

„ 10 години се дават рекомендации, които се извършват половинчато или съвсем не се извършват. В този смисъл явно и служителите в Брюксел осъзнават, че би трябвало да излязат от тази обстановка, тъй като ги слага в неудобно положение”, добави още той.

„ Според мен механизмът не би трябвало да бъде свален”, разяснява още Панов. По думите му това ще докара до противоположен резултат у нас, защото обществото има вяра повече на европейските институции, в сравнение с държавните.

„ Свалянето на мониторинга ще има противоположен резултат, тъй като нищо чудно евроскептицизмът да се появи и тук”, добави Панов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР