Докладът на БНБ не дава отговор на нашите въпроси. БНБ

...
Докладът на БНБ не дава отговор на нашите въпроси. БНБ
Коментари Харесай

Проф. Гечев : БНБ не ни дава ясни доказателства, че сме готови за членство в Еврозоната от 1 януари 2024 г.

Докладът на Българска народна банка не дава отговор на нашите въпроси. Българска народна банка ни изпраща някакъв памфлет, който не е ясно кой го е писал, няма автограф, няма щемпел, не е ясно кои са тия специалисти в Българска народна банка. Не са дават отговори на въпросите, които сме сложили.

Това съобщи в коридорите на Народното събрание депутатът от проф. Румен Гечев във връзка горещата тематика за участието на България в Еврозоната. 

" Сега желая да ви кажа неща, които произлизат косвено от текстовете. Първо би трябвало да кажем, че има проблеми и опасности с ръководството на валутния запас на Българска народна банка. Съгласно нормативните уредби на Европейската централна банка 500 млн. евро от нашия валутен запас отиват непосредствено под ръководството на ЕЦБ, само че това глух да бъдат евро, а ще бъде равностойността на 500 млн. евро, тъй като валутните запаси на ЕЦБ са в други конвиртируеми валути, а не в евро. Това ще рече, че ние би трябвало да предоставим долари и злато в размер на 500 млн. евро от запасите на Българска народна банка.  Вторият голям риск, който ще срещне България, е изплащането на заеми, взети от други страни членки на ЕЦБ и Еврозоната. Ние имаме невисок дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт и това значи, че ние ще изплащаме държавните задължения на други страни до 20% от сумите, а сумите са в размер на трилиони. Не се дава отговор и на въпроса за конкурентноспособността ", сподели още той. 

" Статиската в Европейски Съюз демонстрира дивергенция, тъй като след влизането в Еврозоната цяла Южна Европа изостава от развиването на Северна Европа. Проблемите на Еврозоната са свързани и с неналичието на единна фискална политика. Няма по какъв начин да има сполучлива единна парична политика, в случай че няма единна фискална политика. Имаме съществени аргументи да се тормозим. Това изяснява за какво Българска народна банка не подписва отчета си, тъй като в него има несъгласия. Има несъгласия и сред самите членове на УС на Българска народна банка. Как тогава желаят да получат поддръжката на българското общество и в частност на? Ще извикаме отново шефа на Българска народна банка и служебното държавно управление, тъй като те нямат право да бягат от отговорност. Те имаха странното изявление, че влизането в Еврозоната не е икономическо, а политическо. Това е стряскащо. Това значи, че те извършват политическа поръчка, която не се базира на действителните стопански данни ", безапелационен бе той.  

" Аз от доста години запитвам - за какво две страни, Швеция и Дания, с референдуми отхвърлиха да влязат в Еврозоната и индикаторите са им по- положителни от тези на страните в Еврозоната? За да влезем в Еврозоната, би трябвало да имаме цялостни сметки и планове какви ще са изгодите и вредите от участието ни. Ние сме безапелационни, че не сме подготвени за участие от 1 януари 2024 година. Това демонстрират всички разбори. Не е правилно, че всички страни в Еврозоната са равнопоставени. Първите пет страни имат доста по-голяма тежест при взимането на решение. Няма по какъв начин тези решения да удовлетворят желанията на страни, които са по-слабо стопански развити. За да влезем в Еврозоната, би трябвало да има ясни доказателства за изгодите. Този отчет на Българска народна банка не ни дава сходни доказателства ", приключи Румен Гечев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР