Докладът на БАН беше един дълго чакан анализ. Трябваше да

...
Докладът на БАН беше един дълго чакан анализ. Трябваше да
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Трудно можем да реализираме продажба на произведените реактори



Докладът на Българска академия на науките беше един дълго чакан разбор. Трябваше да се даде отговор на една доста комплицирана задача. Българска академия на науките се оправи добре, даде съществени параметри и насоки, както и каква е алената линия, която не би трябвало да бъде премината. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на БТВ.

"По този отчет работиха 7 института на Българска академия на науките. БЕХ бе най-независимата институция, работила по плана ", акцентира тя.

„ Смятам, че Българска академия на науките се оправи с разбора за АЕЦ "Белене " и даде главните параметри и насоки, както и каква е алената линия (не повече от 10,5 милиарда лв. да отидат за проекта), която не трябва да бъде премината. Не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме, след вложени 3 милиарда лв. в "Белене " от страната, сподели Петкова.

Тя разясни, че и съгласно Българска академия на науките най-лошият вид е нищо да не се прави. Трудно можем да осъществяваме продажба на създадените реактори, тъй като те са характерни и направени особено за площадката на "Белене ", добави Петкова

Българска академия на науките не преглежда вид за в допълнение вложени пари от страната, акцентира енергийният министър. „ Без "Росатом " този план няма по какъв начин да бъде осъществен “, призна Петкова, която разгласи, че е сигурна, че „ с общи старания ще успеем да създадем най-доброто”.

Теменужка Петкова сподели, че "Атомстройекспорт " ще прави мониторинг по отношение на съхранението на оборудването за "Белене ", като за задачата ще бъде подписан нов контракт. За съхранението на това съоръжение няма потребност от характерни условия, съобщи енергийният министър.

Тя не се съгласи с опасенията на Румен Овчаров, че оборудването не се съхранява вярно. „ Има инспекция и от АЯР – уповавам се скоро резултатите да бъдат оповестени обществено, посочи Теменужка Петкова. Важно конкретизиране по отношение на така наречен 90 сюжета за създаване на "Белене " е, че при те не са жизнеспособни, в случай че се надвишават избрани параметри – над 10,5 милиарда евро и под съответствие 70% притеглен капитал против 30% личен капитал “, стана ясно от думите на Петкова.

Има сюжет и съоръжение за "Белене " да отиде в "Козлодуй ", само че това би трябвало да е идващ вид и сюжет, в случай че не се осъществя плана "Белене ", посочи енергийният министър.

Петкова отхвърли, че е било заложено авансово, с слагането на задачата от БЕХ, при какви условия би трябвало да има "Белене ". „ Българска академия на науките е допустимо най-независимата институция, която можеше да организира изследването. Срокът за осъществяване на контракта е март 2018 година “, посочи тя, без да дава отговор какъв брой коства предоставената от БЕХ задача.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР