Доклад за преминаване на вода от язовир Белмекен през София

...
Доклад за преминаване на вода от язовир Белмекен през София
Коментари Харесай

Правителството поиска от Столична община разрешение за преминаването на вода за Перник

Доклад за прекосяване на вода от язовир " Белмекен " през София за Перник не беше импортиран за разглеждане на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС). Калоян Паргов, ръководител на групата на Българска социалистическа партия в съвета запита за какво няма да се преглежда тази тематика, като толкоз се бърза да се реши водната рецесия. За прекосяването на водата през софийската водопреносна мрежа по процедура е належащо единодушието на СОС.

Кметът Йорданка Фандъкова изясни, че първо би трябвало да постъпи предложение от Министерския съвет, а неговото съвещание е през днешния ден. Редовните сесии на СОС са през две седмици и идната би трябвало да е чак на 13 февруари.

" Чакам решението на Министерския съвет от през днешния ден, което би трябвало да пристигна в Столична община. Ще помоля идната седмица да има съвещание на общинския съвет, с цел да се разиска то и реши ", съобщи Фандъкова.

Правителството реши да изиска подпомагане от Столична община

Малко по-късно бе оповестено, че Министерският съвет е приел решение да насочи искане до СОС за възмездно прекосяване на водни количества в размер на 300 л/сек., нужни за подкрепяне на
водоснабдяването на Перник

Фандъкова е поискала от концесионера на ВиК мрежата на столицата, " Софийска вода " АД, да изготви информация и разбор по въпроса, с цел да може бързо да се изготви отчет на база предлагането на Министерския съвет.

Тръби за водопровода от Мало Бучино са открити в чужбина

Днес министърът на стопанската система Емил Караниколов заяви пред публицисти, че са открити нужните тръби за свързване на водопреносната мрежа сред София и Перник. Те ще се внесат от чужбина, като за превозването им ще са нужни към 300 ТИР-а. Част от тръбите са създадени, а другите ще бъдат подготвени в къс период.
Той сподели още, че за момента няма да се трансферира вода от язовир " Долна Диканя " в язовир " Студена ". Преди към два месеца във водата на този язовир беше открита салмонела, новите проучвания от преди 15 дни не са записали такава зараза.
" Има разновидности детайли да са слезли на дъното и когато стартираме да припомпваме, те още веднъж да се раздвижат и тогава да се установи същото нещо, което не е годно за питейната вода ", изясни Караниколов отводът от тази концепция за транспорт на вода към язовир " Студена " и Перник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР