Доклад установи, че дъщерята на диктатор, която се изявява като

...
Доклад установи, че дъщерята на диктатор, която се изявява като
Коментари Харесай

Гулнара Каримова: Как дъщерята на диктатор създаде имотна империя за над 240 млн. долара

Доклад откри, че дъщерята на деспот, която се изявява като поп звезда и посланик, е похарчила 240 млн. $ за парцели от Лондон до Хонконг.

Гулнара Каримова е употребила английски компании, с цел да си купи жилища и аероплан със средства, добити посредством подкупи и корупция, се споделя в изследването " Свобода за Евразия ".



Гулнара Каримова. Getty Images

В него се добавя, че счетоводни компании в Лондон и на Британските Вирджински острови са работили за английските сдружения, участващи в покупко-продажбите.

Историята поражда нови подозрения по отношение на напъните на Обединеното кралство да се оправи с противозаконното благосъстояние.

Британските управляващи от дълго време са упреквани, че не вършат задоволително, с цел да попречат на нарушители от чужбина да употребяват благосъстоятелност в Обединеното кралство за изпиране на пари.

Не се допуска, че лицата, настоящи в интерес на обвързваните с нея компании, са знаели за някаква връзка с нея, нито че източникът на средствата би могъл да бъде недоверчив. Никой, който е предоставял тези услуги в Обединеното кралство, не е бил разследван или санкциониран.

Известно време Гулнара Каримова беше спрягана за правоприемник на татко си Ислам Каримов, който управляваше Узбекистан като президент на централноазиатската страна от 1989 година до гибелта си през 2016 година Тя се появяваше в поп клипове под театралното име " Гугуша ", ръководеше компания за бижута и беше дипломат в Испания.



Гулнара Каримова. Getty Images

Но през 2014 година тя изчезва от публичното полезрение. По-късно стана ясно, че е била арестувана по обвинявания в корупция, до момента в който татко ѝ към момента е бил на власт, и през декември 2017 година е била наказана. През 2019 година е изпратена в пандиза поради нарушение на изискванията на домашния ѝ арест.

Прокурорите я упрекнаха, че е била част от незаконна група, която е направлявала активи на стойност над 1 милиарда $ в 12 страни, в това число Обединеното кралство, Русия и Обединените арабски емирства. " Делото на Каримова е едно от най-големите каузи за подкупи и корупция на всички времена ", споделя Том Мейн, един от откривателите на отчета " Свобода за Евразия " и теоретичен помощник в Оксфордския университет.

Каримова и нейните сътрудници обаче към този момент са продали част от парцелите, за които се твърди, че са добити с корупционни средства.

Фондация " Свобода за Евразия " изследва имотни и поземлени регистри, с цел да разпознава най-малко 14 парцела, за които твърди, че са били закупени преди ареста ѝ с хипотетични съмнителни средства в разнообразни страни, в това число Обединеното кралство, Швейцария, Франция, Дубай и Хонконг.

Докладът, който ще бъде оповестен във вторник, 14 март, озаглавен " Кой даде опция на узбекската принцеса? ", се концентрира върху пет парцела, закупени в Лондон и покрайнините му, чиято стойност в този момент се прави оценка на 50 млн. паунда - в това число три жилището в Белгрейвия, западно от Бъкингамския замък, къща в Мейфеър и имение в Съри с частно езеро за лодки на стойност 18 млн. паунда.

Два от жилищата в Белгравия са продадени през 2013 година, преди Каримова да бъде арестувана. През 2017 година къщата в Мейфеър, имението в Съри и третият апартамент в Белгрейвия са замразени от Службата за тежки измами.



Гулнара Каримова. Снимка: Getty Images

В отчета на " Свобода за Евразия " се показват и компании в Лондон и на Британските Вирджински острови, за които се твърди, че са били употребявани от Каримова или нейни сътрудници, с цел да им разрешат да изразходват приходите от закононарушения за парцелите, както и за частен аероплан.

Приятелят на Каримова, Рустам Мадумаров, и други лица, за които в този момент се твърди, че са нейни сътрудници, са посочени в публични документи като " действителни притежатели " - юридически термин за лицето, което в последна сметка управлява - на компании, основани в Обединеното кралство, Гибралтар и Британските Вирджински острови. Но в отчета се споделя, че те са били единствено пълномощници на Каримова, която е употребила компаниите, с цел да изпере стотици милиони долари.

Счетоводните услуги за две английски сдружения, свързани с Каримова - Panally Ltd и Odenton Management Ltd - са предоставени от SH Landes LLP, компания, която преди този момент се е намирала на New Oxford Street в Лондон.

В края на юли 2010 година SH Landes се пробва да записва или да придобие друго сдружение. Целта е била да се закупи частен аероплан за към 40 млн. $, като Мадумаров е посочен като автентичен притежател. Всъщност, съгласно отчета, Каримова в действителност стои зад покупката.

На въпрос за източника на средствата SH Landes дава отговор: " Смятаме, че въпросът за персоналното му благосъстояние не е съответстващ в тази обстановка. " Това наподобява е било по този начин, тъй като парите за закупуването на самолета не са били обезпечени от персоналните му средства на Мадумаров.

По-късно основаната в Лондон компания съобщи, че благосъстоянието на Мадумаров идва частично от основаната в Узбекистан компания за мобилни телефони Uzdonrobita. Вече бяха повдигнати въпроси за вероятните връзки на компанията с Каримова. Още през 2004 година в публикация за Moscow Times се твърди, че Каримова е източила към 20 млн. $ от Uzdunrobita, като е употребила подправени фактури. Бивш консултант също упреква Каримова в " рекет ".

Тъй като става въпрос за транзакция на висока стойност, обвързвана с високорискова пълномощия - Узбекистан, в отчета се твърди, че SH Landes е трябвало да извърши " засилена сложна инспекция " - задълбочени инспекции, с цел да се увери, че източникът на средствата е легален и не произлиза от незаконна активност.

SH Landes показа и финансовите доклади за 2012 година на Panally Ltd. В отчета се показва, че през септември 2013 година те са били подписани от непосредствен помощник на Каримова: Гаяне Авакян, която тогава е била на 30 години.

Предходната година Би Би Си разгласява изказвания, че Авакян е регистриран автентичен притежател на Takilant - записана в Гибралтар компания, която е в центъра на " скандал за измами и корупция на високо ниво в Узбекистан ".

В изказване за Би Би Си Стивън Ландес съобщи: " SH Landes LLP в никакъв случай не е била ангажирана от Гулнара Каримова. SH Landes LLP е работила от името на Рустам Мадумаров.

" SH Landes LLP е направила надлежна инспекция на всички свои клиенти и съответните регулаторни органи са били известени и осведомени. "

Том Мейн от " Свобода за Евразия " съобщи, че очевидната лекост, с която Каримова е съумяла да купи толкоз доста парцели в Обединеното кралство, е притеснителна.

" На управляващите им беше нужно време чак до 2017 година, години откакто други страни към този момент бяха замразили банкови сметки и парцели, които й принадлежаха ", добави той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР