Доклад на Конгреса на САЩ, публикуван днес, обвинява китайски държавни

...
Доклад на Конгреса на САЩ, публикуван днес, обвинява китайски държавни
Коментари Харесай

В САЩ настояват китайските журналисти да се регистрират като чужди агенти

Доклад на Конгреса на Съединени американски щати , оповестен през днешния ден, упреква китайски държавни медии в присъединяване в шпионаж и агитация и упорства, че техните чиновници в Съединени американски щати би трябвало да бъдат задължени да се записват като задгранични сътрудници, оповестява " Ройтерс ".

Годишният отчет на Комисията за обзор на връзките сред Съединени американски щати и Китай в региона на стопанската система и сигурността акцентира, че макар че Китай е стегнал рестриктивните мерки върху локалните и задграничните медии, китайските държавни медии бързо са разраснали в чужбина.

Комисията, основана от Конгреса през 2000 година да следи отражението на комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай върху националната сигурност, съобщи, че експанзията на китайските държавни медии било част от по-широк опит за практикуване на по-голям надзор над това по какъв начин Китай е представян в международен мащаб, както и за събиране на информация.

Докладът акцентира бързия напредък на китайската държавна новинарска организация " Синхуа " и отбелязва, че има офиси в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго, Лос Анджелис, Хюстън и Сан Франциско.

" Синхуа извършва някои от функционалностите на разследваща организация със събирането на информация и произвеждането на класифицирани отчети за китайското държавно управление както за локални, по този начин и за интернационалните събития ", се прецизира в отчета.

Цитират се свидетелски показания пред комисията на финансираната от американското държавно управление правозащитна организация " Фрийдъм хаус ", като се акцентира, че става въпрос за " малка врата " в Закона за регистрация на задгранични сътрудници, че лица, работещи за " Синхуа " и в. " Народен всекидневник ", не са обхванати от закона.

Законът за регистрация на задгранични сътрудници, който е признат за пръв път през 1938 година в навечерието на Втората международна война за битка с опитите за агитация на нацистка Германия, изисква от непознати държавни управления, политически партии и лобисти, които те наемат в Съединени американски щати , да се записват в Министерството на правораздаването.

Англоезичният вестник The China Daily, който е орган на ръководещата Китайска комунистическа партия и се употребява за задачите на пропагандните цели на китайското ръководство, е към този момент регистриран според Закона за регистрация на задграничните сътрудници, само че единствено неговите висши ръководители са длъжни да самостоятелно да разкрият, че работят за изданието.

В понеделник финансираната от Кремъл телевизия RT America се записва като задграничен сътрудник, откакто американските специфични служби в отчет през януари я дефинираха като " държавна пропагандна машина ", която е съдействала за акцията на Кремъл да се намесва в миналогодишните президентски избори в Съединени американски щати.

Съгласно закона RT ще бъде задължена да разкрива финансова информация. Москва съобщи, че преглежда дейностите против RT като вражески акт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР