Доклад на Bloomberg показва, че стойността на щатския долар намалява

...
Доклад на Bloomberg показва, че стойността на щатския долар намалява
Коментари Харесай

Доларът губи доминацията си в световен мащаб – краят на една ера?

Доклад на Bloomberg демонстрира, че цената на щатския $ понижава бързо - към 10 пъти по-бързо, в сравнение с през последните 20 години.

Понастоящем на щатския $ се падат 58% от международните запаси в съпоставяне със 73% през 2001 година Смята се, че това се дължи на опитите на разрастващите се страни с дедоларизацията. През последните две десетилетия доларът е поевтинял с съвсем 15%, а опасенията за идна валута на БРИКС доведоха до по-нататъшни спадове.

От 2016 година насам доларът е изгубил почти 11% от пазарния си дял заради това, че разрастващите се страни го заместват в интернационалната търговия. Тази наклонност набира скорост и поради нея доларът е изправен пред риска от световен срив.

Действия на Китай и Русия оспориха хегемонията на $, което накара други страни да застанат на тяхна страна.

Това разтревожи Съединени американски щати, защото някои европейски страни започнаха да купуват изпран нефт от Русия посредством Саудитска Арабия, а Франция контракти търговията с полутечен природен газ с Китай в китайски юани. В резултат на това разрастващите се страни и европейските страни търсят други възможности на $.


 


Съобщенията сочат, че златото, а не американския $, може да поддържа новата валута на БРИКС. Световният съвет по златото заяви, че страните от БРИКС, в това число Китай, Русия и Индия, са закупили тонове злато вместо долари. През първото тримесечие на 2023 година тези страни са закупили общо към 135.9 тона злато.

Ако валутата на БРИКС се интернационализира, доларът може да загуби статута си на международна аварийна валута, което ще докара до стопански разтърсвания в Съединени американски щати. Тъй като доларът към този момент е изгубил блясъка си, всеки спомагателен напън може да докара до загуба на световното му въздействие.

Смята се, че ориста на вероятностите на щатския $ може да бъде решена на идната среща на БРИКС в Южна Африка през август 2023 година

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР