Доклад изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият

...
Доклад изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият
Коментари Харесай

Биволъ: Експертна лаборатория потвърди, че записът на Борисов не е подправен или манипулиран

Доклад направен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас наподобяващ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или фалшифициран. Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от различен запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена възможност на съвпадане. Експертизата беше предоставена от Биволъ и платена със средства от онлайн фондонабиране, написа изданието.
Експертът е изследвал всевъзможни отклонения от общото предписание за непрекъснатост и също по този начин е търсил “всякакви доказателства за второстепенен звук или промени в шумовия под, които биха показали отклонения от общото предписание или промени в континуитета ”. Такива не са открити.
“След предварителната аудио автентификация и разбор не бяха открити признаци на операция или подправяне. За да правим по-нататъшен разбор, би трябвало да знаем марката и модела на оборудването, което се е употребило за основаване на записа ” – написа специалистът Ед Примо в заключението.
Едуард Примо (на видеото вдясно) е един от водещите специалисти в аудио и видео автентификация, работещ с правоприлагащите органи в Съединени американски щати. Той е анализирал изтеклите преди две години записи сред президента Доналд Тръмп и юристът Майкъл Коен.
Самият министър председател Борисов излезе с няколко противоречащи си версии за този запис , като първо твърдеше, че това е реплика от различен човек, след това заприказва за deep fake (компютърно генериран глас), а най-после съобщи, че на записа е той, само че думите му били инсталирани от разнообразни негови записани изказвания.
. Но даже без подобен механически разбор е ясно, че е невероятно да се запише някъде квалификацията, с която Борисов удостоява шефа на Народното събрание Цвета Караянчева, сравнявайки я с женски сексуален орган, който е “прост ” и “кърджалийски ”, пишат от Биволъ.
Преди няколко дни стана ясно, че до сходни изводи за записа от 12 юни е стигнала и друга лаборатория – Beryl Audio Forensics Laboratory. Тя е изготвила експертиза предоставена от Елена Йончева.
Какво сподели тя пред Actualno.com можете да видите и чуете в този материал.
Така към този момент има две експертизи от влиятелни американски лаборатории, които потвърждават неналичието на монтаж и операции със наличието на записите.
Българската прокуратура стартира инспекция за записите, както и за фотосите, на които се вижда, че в спалнята на премиера има пачки с пари, злато и револвер. Един от прокурорите по тази кореспонденция е Боряна Бецова,
Биволъ напомни, че точно Боряна Бецова отхвърли да проверява Делян Пеевски и Цветан Василев по сигнал на “Протестна мрежа ”, което провокира коментара на френския дипломат Ксавие Дьо Кабан “Боряна Бецова каква ябълка е ”? По-рано посланикът употребява термина “гнила ябълка ” по адрес на арбитър Румяна Ченалова, която позволи рейдърска офанзива против френската компания “Белведере ”.
Разследване ще води обаче и белгийската полиция, тъй като Йончева се е оплакала от заканите и е предоставила записа и предоставената от нея експертиза.
Освен това гражданското съдружие БОЕЦ внесе сигнал до офиса на Европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, защото в записа се чува по какъв начин Борисов се намесва в следствието за къщите за посетители и по-специално за къщата на някогашния зам.-министър Александър Манолев, която беше разкрита от Биволъ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР