Доказването на картел е много трудно и може да отнеме

...
Доказването на картел е много трудно и може да отнеме
Коментари Харесай

Антимонополната комисия: Доказването на картел може да отнеме 9 години

Доказването на картел е доста мъчно и може да отнеме няколко години. За това предизвести ръководителят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова пред Българска национална телевизия. Повод за коментара ѝ са производствата, които се водят против огромните търговски вериги поради високите цени на питателните артикули.

 Антимонополната комисия образува три производства за секрети сделки против веригите за хранителни артикули Антимонополната комисия образува три производства за секрети сделки против веригите за хранителни артикули

" Трудно се потвърждава картел, тъй като веригите се договарят вербално, а не документално. Европейската процедура демонстрира, че доказването на картел може да продължи до 9 години. Само в България мандатите на контролиращите органи са толкоз къси. В Германия е 9 години, а в Съединени американски щати са несменяеми, както магистратите в България ", сподели още Ненкова.

Тя добави, че бъдещият парламент е добре да намерения за удължение на мандата на Комисия за защита на конкуренцията, който сега е 7 години и изтича скоро. Ненкова добави, че ще е добре пълномощията на комисията да бъдат разширени.

" Ще е добре Комисия за защита на конкуренцията да има повече действеност, по-лесно да влизаме в съответните обекти, както и да приемем регламентите на Европейския съвет ", посочи тя.

Ненкова добави, че сега тече секторен разбор на електронните услуги, в които попада и работата на мобилните оператори. Вече е бил изработен разбор на банковите и застрахователните услуги. При тях не е открит картел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР