„Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000

...
„Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново от коронавирус

„ Доказано е, че 0.7% от боледувалите, т.е. 7 на 1000 души, могат да се разболеят още веднъж. При имунизираните с цялостен курс на имунизация – към 40-50 души на 1000, само че го минават леко. Те обаче могат да популяризират вируса няколко дни, до момента в който той е в огромно количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от имунизираните могат да се заразят още веднъж. Целта на имунизациите е да се понижи до най-малко вероятността за тежко изкарване на заболяването”. Това регистрира пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев - съветник към Столична община и някогашен шеф на НЦЗПБ.

По отношение на третата игла, съгласно него от СЗО са срещу от морална позиция, защото огромна част от Африка не е имунизирана. Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от имунизацията дават задоволителен имунитет.

„ Някои учени споделят, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи най-малко няколко години. Известен факт е, че антителата падат, само че остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той стартира за малко време да създава кафези, които вършат антителата. Клетките, които убиват инфектираните такива, ще ни спасят”, изясни проф. Кантарджиев.

Според него експертите в МОН са взели вярно решение за присъствен старт на образователната година. Той счита, че ограниченията е трябвало да се затегнат леко в края на юли. Трябвало е да се обърне внимание и на имунизацията. Проф. Кантарджиев е на мнение, че проектът на здравното министерство би трябвало да се съблюдава. Той уточни, че страната ни още веднъж е отпред на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа.

„ За три дни доближаваме броя на умрелите, колкото при поредност от атентати в Кабул. А това не е малко “, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР