Доказа се вирус на западнонилската треска у нас. Страната ни

...
Доказа се вирус на западнонилската треска у нас. Страната ни
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Доказа се вирус на западнонилската треска у нас

Доказа се вирус на западнонилската тресчица у нас. Страната ни е северна граница на региона на разпространяване на вируса на западнонилската тресчица. Този вирус не е присъщ за нашата страна. Може в някои топли и влажни лета да се появят единични случаи, само че ние не сме мястото, където това заболяване се вихри по принцип. Това съобщи пред БНР доцент Атанас Мангъров, завеждащ на Детското поделение в Инфекциозна болница в София.

Лекарят е безапелационен, че не може да се чака разпространяване на болестта у нас и предложи хората да се защищават от захапване от комари. Той изясни, че в Гърция и в Италия болестта го има.

По думите му това са единични случи и би трябвало да се предпазваме от ухапвания от комари. „ Преносители на заболяването са необикновен тип комари, които обичат да живеят на по-топло. Определено у нас няма условия за разпространяване на заболяването “, увери той.

„ Това заболяване постоянно идва в по-южните елементи на Европа. Където има безконтролни популации на комари, е допустимо то да се появи “, предизвести доцент Атанас Мангъров.

Доц. Мангъров сподели, че болестта протича безсимптомно, само че в случай че се появят признаци, те са грипоподобни и лекуването е също като при грип. В по-малко от 1% от случаите може да се развие в енцифалит (възпаление на мозъка).

„ Случаят на детето от Русе демонстрира, че в страната ни има най-малко още 100 души с този вирус, само че не демонстрират признаци. Въпреки това няма съображение за безпокойствие “, сподели още завеждащият на Детското поделение в Инфекциозна болница в София.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР