Докато вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява в Южна Африка

...
Докато вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява в Южна Африка
Коментари Харесай

Омикрон срещу Делта – битката на мутантите е ключова

Докато разновидността Омикрон на ковид се популяризира в Южна Африка и по света, учените следят с паника разгръщащата се борба, която може да дефинира бъдещето на пандемията. Ще успее ли най-новият противник на преобладаващия световно Делта да го детронира, задават въпроса Лора Унгар и Андю Мелдръм от Асошиейтед прес в материал, публикуван от Българска телеграфна агенция.

Някои учени, които разсъждават върху данните от Южна Африка и Англия, настояват, че Омикрон ще излезе победител. „ Още е рано, само че стартират да се появяват от ден на ден данни, които свидетелстват, че Омикрон евентуално ще надделее над Делта на доста места, в случай че не на всички места “, споделя доктор Джейкъб Лемьо, който следи за разновидностите за научно проучване в съдействие с медицинския факултет на Харвард.

Други обаче споделят, че е прекомерно рано да се каже каква е вероятността Омикрон да се популяризира по-ефективно, в сравнение с Делта или в случай че това е по този начин, какъв брой бързо може да го победи. „ Особено тук, в Съединени американски щати, където виждаме доста разпространяване на Делта, дали Омикрон ще го измести, съгласно мен ще разберем след към две седмици “, споделя Матю Биникър, шеф на отделението по клинична вирусология в болничното заведение „ Майо “ в Рочестър, Минесота.

Много значими въпроси за Омикрон остават без отговор, в това число дали той предизвиква по-леко, или по-тежко заболяване и до каква степен ще заобикаля имунитета, добит от преболедуване на Ковид-19 или от имунизациите. По въпроса за разпространяването учените се базират на развоя на събитията в Южна Африка, където за пръв път бе открит този вид. Скоростта, с която Омикрон заразява хората и става преобладаващ в Република Южна Африка (РЮА), породи безпокойствие измежду здравните специалисти, че страната е при започване на нова вълна, която може за претрупа лечебните заведения.

Новият вид бързо мина в РЮА от интервал на едва разпространяване (средно по 200 нови случая на ден в средата на ноември) към над 16 хиляди дневно през уикенда. На Омикрон се дължат повече от 90 на 100 от новите случаи в провинция Гаутенг, епицентъра на новата вълна, споделят специалисти. Новият вид се популяризира бързо и към този момент е преобладаващ в осем други провинции в РЮА.

„ Вирусът се популяризира извънредно бързо “, споделя Вилем Ханеком, шеф на Африканския институт за здравни проучвания. „ Ако погледнете кривата на вълната, където сме в този момент, тя е доста по-стръмна от първите три талази, които претърпя Южна Африка. Това е знак, че той [вирусът] се популяризира бързо и евентуално поради това е доста трансмисивен “, добави той. Но съгласно Ханеком, който е и съпредседател на Южноафриканския консорциум за проучване на разновидностите на Ковид-19, в РЮА е имало доста дребен броя случаи с Делта при появяването на Омикрон и по тази причина не може да се каже дали вторият е съперник на първия.

Учени споделят, че не е ясно дали Омикрон ще има в други страни същото държание като в Южна Африка. Лемьо споделя, че към този момент са налице някои признаци за това по какъв начин може да се държи той. На места като Обединеното кралство „ виждаме нещо като сигнал за експоненциално увеличение на Омикрон по отношение на Делта “, разяснява той. По думите му в Съединените щати и в останалата част на света „ към момента има огромна неустановеност “. „ Но когато обобщиш ранните данни, започваш да виждаш по какъв начин изниква устойчива картина: Омикрон към този момент е тук и въз основа на наблюденията в Южна Африка той евентуално ще стане преобладаващият вид през идващите седмици и месеци и евентуално ще докара до скок в броя на случаите “, споделя той.

Остава да забележим какво може да значи това за публичното здраве. Ханеком счита, че ранните данни от РЮА демонстрират равнища на реинфекция по-високи при Омикрон спрямо предходните разновидности и твърди, че вирусът преодолява някак си имунитета. Той показва още, че вирусът наподобява инфектира младежи, множеството от които са неимунизирани, а болшинството от случаите в болница са релативно леки.

Но съгласно Биникър събитията може да се развият по различен метод в други елементи на света или в другите групи пациенти. „ Ще бъде същински забавно да забележим какво става, когато има евентуално повече инфекции измежду по-възрастните или измежду хората с съпътстващи болести “, споделя той и се пита: „ Какъв ще бъде резултатът за тези пациенти? “.

И до момента в който светът чака отговорите, учените поучават хората да вършат всичко допустимо, с цел да се предпазят. „ Искаме да уверим, че хората имат допустимо максимален имунитет посредством имунизация “, споделя Лемьо. „ Ако хората имат право на спомагателни дози, те би трябвало да си ги слагат и да вършат всички други неща, за които знаем, че са ефикасни за ограничението на трансмисивността – маски и обществено разграничаване, отбягване на огромни събирани на закрито, изключително без маски “, предлага той.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР