Докато в Сърбия все още се представят за успешна компания

...
Докато в Сърбия все още се представят за успешна компания
Коментари Харесай

Сръбски медии: Международен крах на “Юнайтед Груп”, която държи българските "Виваком" и Нова тв. Бариера за Драган Шолак в ЕС

Докато в Сърбия към момента се показват за сполучлива компания с законен бизнес, медийният магнат Драган Шолак и компанията му “Юнайтед Груп ” бяха разобличени от страни в ЕС.

Скрийншот от предаването на сръбската Informer TV, отдадено на " Юнайтед груп "

“Гръцкият държавен регулатор постанови, че “Юнайтед груп ” си е послужила с подправена информация, поради което е била принудена да промени медийната си тактика. Австрийците споделят, че Шолак основава монопол в България и сезираха институциите на Европейски Съюз. Шолак и компания желаят да трансферират арогантността си от Сърбия в цяла Европа, само че маските паднаха. ”

След медийните изявления в Словения, Италия и Хърватия за аферите на Драган Шолак и компанията му, обвиняванията против този интернационален бизнес-политически октопод не слизат от първите страници на най-популярните медии в Гърция. На ред са Австрия и България.

По-конкретно, единствено за седмица, новите афери на Шолак станаха тематика освен на медиите, само че и на държавните регулаторни органи в Атина и София. Операторът “НОВА ”, благосъстоятелност на “Юнайтед Груп ” трябваше да промени маркетинговата си тактика в Гърция поради подправена информация. Медийният регулаторен орган в Атина одобри тъжба от конкурентни компании, че “НОВА ”, благосъстоятелност на Драган Шолак и “BC Partners ”, е подвела гръцката общност, потвърждавайки, че е „ най-бързо развиващият се снабдител “ в страната. “Нямаше по какъв начин да остане незабелязана акцията на “Юнайтед Груп ”, в която се подчертава на некоректното пазарно отношение към конкуренцията и в която изказванията са направени без доказателства от съответните способените органи. Очакваше се медийният регулатор да реагира, което в последна сметка се случи “, заяви влиятелният бизнес портал “Capital.gr “.

Това е единствено последният от поредицата кавги, свързани с Драган Шолак и медийната му група в Гърция. От половин година медиите там се занимават със сериозните гафове на “Юнайтед Груп ” - от неизпълненото заричане да влага два милиарда евро, през астрономически задължения и бизнес загуби, та даже до опити за цензуриране на медиите.

Обиди и кавги по върховете на Юнайтед Груп

Публикацията на една от най-четените гръцки медии “In.gr ", за цялостния провал в връзките сред Драган Шолак и предприемача Никос Статопулос, който съставлява ползите на мажоритарния съсобственик в “Юнайтед Груп ”- капиталовият фонд “BC Partners ” - притегли публичното внимание. Статопулос съобщи, че Шолак е " провинциалист ", че цензурира медиите и че е въвел " остарели и брутални балкански правила " в взаимния им бизнес, а Шолак упрекна Статопулос, че го е измамил по отношение на рентабилността на огромна инвестиция в Гърция, пише  “In.gr ", наблягайки, че сръбският милиардер, за първокласния си живот, който включва вили в Женева и Маями Бийч, частни самолети, голф стадиони, както и покупката на футболен клуб “Саутхемптън ” - взема пари непосредствено от касата на “Юнайтед груп ”.

Но това не е всичко. Една от най-големите телекомуникационни компании в нашата част на Европа, информационният оператор А1, благосъстоятелност на “Телеком Австрия ”, публично разгласи, че ще се опита да попречи на “Юнайтед Груп ” да закупи в България доставчика на телевизия и интернет “Булсатком ", както и че ще се обърне към Брюксел. Австрийците, които имат оператора “А1 България ”, упрекват Шолак и компанията му, че се пробват да основат " невиждана централизация на капитал в медийния и телекомуникационния пазар " в страната. “А1 България ” приканва способния орган за „ незабавна и съответна интервенция, с цел да бъде изпратен явен сигнал към вложителите и пазарите, че за всички играчи важат едни и същи правила и че предизвикват честната конкуренция “, оповестиха в София. Австрийската компания разгласи още, че ще осведоми съответните институции на Европейския съюз за монополите, които “Юнайтед Груп ” се пробва да сътвори в страната.

“В България “Юнайтед Груп ” към този момент има оператора “Виваком ” и медийната група “НОВА ”. Предложената договорка за покупката на оператора “Булсатком ” би довела до преобладаваща позиция на “Виваком ” с 60% пазарен дял в телевизионните услуги и 40% в интернет услугите, в ущърб на крайните консуматори и пазарната конкуренция. Потенциалното придобиване на един от водещите телевизионни оператори ще докара до преобладаваща позиция и надзор върху безплатните и платените телевизионни канали, както и тяхното разпространяване. Това съставлява риск за свободния избор на потребителите на телевизия, интернет и медийно наличие в България “, предизвестяват от А1.

Изграждането на монополи и картели за сметка на пазарната конкуренция и потребителите е рецепта, която Шолак в действителност патентова в Сърбия.

Драган Шолак

Афера и в Северна Македония

Освен с пазарните правила и честната конкуренция “Юнайтед груп ” има проблеми и с проверяващите органи. Дългогодишните злоупотреби в активността на компанията " Тотал ТВ Македония ", част от групата на Шолак, бяха повода управляващите в Скопие да стартират следствие по съмнение за проведена престъпност при започване на октомври 2023 година, което се води от цели 38 финансови инспектори.

От 2000 година до 2018 година “Юнайтед Груп ” на процедура правеше каквото си изиска на сръбския пазар - от противозаконната употреба на ресурсите на съперника “Телеком Сърбия ” и EPS (Държавната електро-енергийна комапния в Сърбия - бел. прев.), през построяването на монополи във всички огромни градове (където Телеком, като ефирен оператор, имаше символичния 1% пазарен дял) и основаване на локални картели с дребни снабдители, за директно въздействие върху писането на закони, одобрявани в Народното събрание и изнасяне на големи суми пари от страната.

Така Шолак се опита да трансферира бандитското си държание от Сърбия в България, като подписа съглашение за господството на тамошния пазар. Държавният регулатор в България разреши на Шолак да придобие собствеността както върху оператора “Виваком ”, по този начин и върху медийната група “НОВА ” и вестникарска медийна компания с шест всекидневника и едно списание.

Драган Шолак се контракти да закупи медийната група “НОВА ” през януари 2021 година за 290 милиона евро, което е със 105 милиона евро повече от сумата, която предходните притежатели получиха година по-рано - част бяха “изпрани пари ”, част бяха от корупция, гласят мненията измежду българската аудитория. 

Мътните покупко-продажби на ”Юнайтед Груп ” в България не свършват дотук: през август 2020 година те купиха компания “Виваком ” за астрономическите 937 милиона евро от група притежатели, тясно свързани с съветските управляващи, в това число съветската “VTB Bank ” и съветската държавна компания " Delta Capital International ”. Съединени американски щати постановиха наказания против “VTB Bank ” на 24 февруари 2022 година, два дни след началото на военната интервенция на Русия в Украйна, до момента в който Европейски Съюз направи това през април същата година.

Волфрам Куони – съветската връзка на Драган Шолак

България не прави изключение във връзка с съветските връзки на Драган Шолак и “Юнайтед Груп ”, които се пробват да заблудят интернационалната и сръбската общност с истории, че са проевропейски настроени. Компетентните органи в Лихтенщайн, Швейцария и Германия водят следствия против “банкера на Кремъл “ Волфрам Куони, най-близкия помощник на Шолак, поради голям брой измами като пране на пари, финансови далавери и нарушение на наказания. Куони, швейцарски борсов медиатор и основен човек от “октопода на Шолак ”, дълги години е взел участие в укриването на благосъстоянието и прането на пари на няколко съветски политици и олигарси, близки до Кремъл. С тази тематика се занимаваха и медиите в Швейцария, Словения и Италия. От 2012 година до 2022 година Волфрам Куони беше вицепрезидент на “Газпромбанк ” в Швейцария, където стотици милиони евро бяха държани от някои от най-влиятелните хора в Русия, до момента в който от 2015 година до 2022 година беше президент на борда на шефовете на “United Media Network ”, част от групата на “Юнайтед Груп ”. Сред богаташите, за които работи швейцарецът, са първият човек в “Газпром ” Алексей Милер и украинският олигарх и търсен на Интерпол Константин Жеваго, който и до през днешния ден остава доста непосредствен с Драган Шолак. Между другото Куони е регистриран представител на фирмите, които имат две офис здания на “SBB ” ( Доставчкик на телевизия, интернет и телефон - бел. прев.) в Белград, а посредством мрежата от офшорни компании, притежавани от Куони и брачната половинка му Мария, Шолак крие благосъстоянието си от данъчните и следствените органи и от негово име купуват парцели като да вземем за пример мегалуксозна вила покрай Маями Бийч, Флорида на стойност 33 милиона $.

Източници: , ,

Превод за " Гласове " Владислав Наков

Бележка на преводача: Под натиска на така наречен проевропейска съпротива, сръбския президент Александър Вучич насрочи предварителни парламентарни избори през декември. " Информер ", " Сърбия през днешния ден ", " Пинк ", " Курир ", " Блиц " и други гравитират към президента, а водача на “обединената съпротива ” Драган Джилас се употребява с мощната медийна поддръжка от медиите на Драган Шолак. В едно предаване на Информер (повечето уеб сайтове в Сърбия имат интернет малките екрани, които са много успешни) основният редактор Вучичевич разгласи, че “Юнайтед Груп ” дължи общо €7.3 милиарда

Инфо: glasove.com

Тагове: “Юнайтед Груп ” " Виваком " Нова тв Драган Шолак ЕС
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР