Докато в някои части на света, включително и у нас,

...
Докато в някои части на света, включително и у нас,
Коментари Харесай

Когато най-студеното място на планетата стане най-топлото

Докато в някои елементи на света, в това число и у нас, последните седмици не са толкоз топли и слънчеви, колкото трябваше, в други пък регистрираха рекордни температури . Подобен образец е Москва, където термометърът доближи до над 30 градуса.
 Арктика, Ice911, топенето на леда и проектът им за спасяването на северната полярна област
Спасителният проект за Арктика

Как ще се спре топенето на ледовете

Едни други показания обаче накараха учените да сигнализират, че се случва нещо притеснително. На Арктика, северната полярна област на планетата, бяха регистрирани температури, по-високи от всички, регистрирани до този миг .

Невижданите жеги са най-много в региона на Сибир. В град Верхоянск бяха регистрирани цели 38 градуса по Целзий . А този връх Арктика публично се трансформира в региона, която се затопля с най-бързи темпове . И това сигурно няма да докара до нищо положително.

Verkhoyansk, Siberia, recorded 38°C on Saturday, which would be the highest recorded anywhere in the Arctic if verified.

The region's record-breaking heatwave, lasting for several months, is a loud alarm bell on climate change, say researchers. https://t.co/qBRj95SokN pic.twitter.com/lpzgKnuRfP
— New Scientist (@newscientist) June 22, 2020
Температурата на земята в последните няколко десетилетия се повишава приблизително с 0.18 градуса на всеки 10 години. Тази в съветските елементи на Арктика обаче бележи растеж с цели 0.69 градуса , изпреварвайки всички останали кътчета по света.

" Арктика гори - безусловно и преносно . Северният полюс се затопля доста по-бързо, в сравнение с си мислехме. Причината за това са нарасналите равнища на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата. А резултатът е освен рекордно размразяване на ледове, само че и доста пожари ", изяснява климатологът и декан на Университета в Мичиган Джонатан Оувърпек.

Той дефинира рекордното стопляне в Сибир като сериозен сигнален знак. От началото на годината в огромна част от съветските територи на Арктика е нетрадиционно топло, с температури към 8 градуса над междинните за това място и време, предава ABC.
 Снимка 485426

Така Сибир попада в Книгата на върховете на Гинес като единственото място с толкоз големи температурни промени в диапазона от 106 градуса . Най-ниската измерена температура е -68 градуса, а най-високата - 36 градуса.

Само за предходната година в Сибир са изгорели над 4 милиона хектара гори , което си е същинско естествено злополучие. Тази година пък пожарите започнаха доста по-рано от нормалното, по тази причина се чака още веднъж да нанесат непоправима щета и да доведат до още по-сериозни климатични аномалии, както и до отделянето в атмосферата на тонове метан .
 Снимка 485428

Той навлиза в атмосферата и обикаля по целия свят, по тази причина последици от този развой се дефинират като световни. Учените предвиждат, че може да се стигне до съществени климатични промени и в Съединени американски щати, и в Европа. Така непрестанно затоплящата се Арктика се трансформира в генератор на промени за целия свят .
 Сибирските гори, големият пожар, световното стопляне и какъв ще е резултатът за всички нас
Защо сибирските пожари са проблем на всички

Как огънят визира и нас

И до момента в който учените се тормозят от това събитие, локалните одобряват по-скоро одобрително фрапантната смяна във времето, която им разрешава да вършат неща, немислими до момента - като да се къпят в басейн или река и да не измръзват.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР