Докато в Китай, Монголия и Далчения изток на Русия зимата

...
Докато в Китай, Монголия и Далчения изток на Русия зимата
Коментари Харесай

Посрещаме Коледа с топло време

Докато в Китай, Монголия и Далчения изток на Русия зимата вилнее с цялостна мощ и праща температури до минус 40 градуса, то в Европа тя е в оттегляне.

Високо атмосферно налягане обгръща южните региони на континента и Средиземноморието, това е рецепта за безшумно, по-топло и тук-там мъгливо време.

Такова ще времето над страната до петък- денем относително топло с температури, тук-там до 12 - 14 градуса, а през нощта до нулата или малко под нея. В котловините на страната и по високите полета заран с мъгли или ниска слоеста облачност, поради високото атмосферно налягане.

Това време не е извънредно за този интервал на годината, когато в низините е мъгливо и по-студено, а в по-високите места и в планините е слънчево и извънредно топла за сезона.

На север в Европа преминаватмощни атлантически циклони, преносът на въздух е от Атлантика на изток и това води до по-топло време надконтинента.

Именно преминаванетона бездънен атлантически циклон на север и обвързвания с него атмосферен фронт ще окаже въздействие на времето у нас в петък и събота. В петък от северозапад вятърът ще се усили, чакаме валежи най-вече от дъжд, в планините от сняг, като този развой няма да е доста изявен, като в събота също е допустимо тук-там да забележим нови превалявания от дъжд, в планините от сняг.

Ще има и релативно намаляване на температурите, като е допустимо по високите западни полета и в Предбалкана дъждът да премине в сняг, само че не се чака формиране на снежна завивка. Тази прогноза би трябвало да се посочи в четвъртък, когато към този момент ще е изцяло ясно какъв брой, къде и какво ще вали.

От идващата неделя до към 28 - 29 декември още веднъж ни чака умерено и релативно топло декемврийско време, без превалявания. Това значи че Коледните празници ще посрещнем без сняг и с температури над нормалните за този интервал на годината.

Евентуално към края на декемеври, директно преди Нова година има съображение да чакаме развиването на средиземноморски циклон, който е допустимо да засегне и нашата страна. Все още обаче не е ясно какво ще се случи след 26 - 27 декември и поради това ще се въдздържим да вършим прогноза за времето на Нова година.

Както към този момент споменахме и в Еворпа времето е релативно топло и сняг не се чака, за разлика от Скандинавия, където продължава необикновеното студено време и там зимата е в разгара си.

Снежната линия в Европа е по границана на Украйна с Русия, в равнинните елементи на Европа няма сняг, не е сяно по кое време това ще се промени.

За съпоставяне, до момента в който в Европа е много топло, то в Далечния изток на Русия, в Северен Китай, Монголия, на Корейския полустров е студено, като метеоролозите чакат рекордно ниски температури в Северен Китай - до минус 40 градуса. Това са необичйно ниски температури за този регион на Азия, само че това е проявяване на времето, което не е чак толкоз огромна изненада за разгара на зимата.

Световната междинна приземна температура се увеличи с към 0,2 гадуса, съгласно профилирания уебсайт за премерване на междинната приземна световна температура/ temperature.global /и доближи 14,29 градуса.

В умозаключение можем да кажем, че времето ще е благосклонно към нас в идващите дни, не се чакат изключителни зимни прояви и ще можем да вършим ежедневните си действия без опасност отстуд, сняг, лед и сложни пътни условия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР