Докато учените изучават сънищата от години, изображенията, които се появяват,

...
Докато учените изучават сънищата от години, изображенията, които се появяват,
Коментари Харесай

Ето какво все още не знаем за сънищата ни

Докато учените учат сънищата от години, изображенията, които се появяват, до момента в който спим, към момента са мощно неразбрани.

Когато спим, мозъците ни са дейни, създавайки истории и облици, които могат да бъдат ярки или мимолетни, безсмислени или видимо оракулски, ужасяващи или изцяло елементарни.

Защо сънуваме? Може да нямаме безапелационни отговори, само че има няколко типа сънища и разнообразни фактори, които предизвикват появяването на тези сънища.

Какво е общоприет сън?

Според Националната фондация за сън в Съединени американски щати нормално сънуваме четири до шест пъти на нощ . Може би ще си кажете, че това не е по този начин, само че това е единствено тъй като забравяме повече от 95 % от всички сънища.

Сънуването се случва през цялата нощ, само че най-ярките и постоянно запомняни сънища се случват по време на сън с бързо придвижване на очите (БДО) .

Сънят може да бъде повлиян от това, за което мислим, преди да заспим, или от това, което сме претърпели денем. Сънищата могат също да извадят нескрито това, за което заобикаляме да мислим или нашите паники.

Според проучвания 65 % от детайлите на сънищата са свързани с нашите прекарвания, до момента в който сме будни .

Ако изпитвате стрес на работата, сънищата ви могат да включват вашата работа и сътрудници. Ако преди малко сте отишли на среща , сънищата ви може да включват романтика или разрушено сърце.

„ Стандартният “ сън варира според от индивида, само че по-долу са някои характерности на общоприетите сънища:
Повечето сънища са най-вече образни, което значи, че облиците са съществени в сънищата, а не други сетива като миризма или досег.Докато множеството хора сънуват цветни сънища, някои сънуват в черно-бял цвят.Колкото по-малко сте уплашени, толкоз по-приятни могат да бъдат сънищата ви.Сънищата могат да бъдат доста странни и това е изцяло обикновено.Вашето въодушевление, събития в новините, болежка, принуждение и вяра може да повлияят на тематиката на съня ви.
Какво предизвиква кошмарите?

Кошмарите са сънища, които са страшни или тревожни. Почти всеки има кошмари понякога и не всеки път има основателна причина за тяхното сънуване.

Някои евентуални аргументи за кошмари включват:
гледане или четене на нещо страшнолишаване от сънядене тъкмо преди ляганестранични резултати от лекарствада имате тресчица или да сте боленнарушения на съня като сънна апнея, кошмарно разстройство или нарколепсия
Хората, които изпитват доста стрес или страдат от психологични разстройства, могат да имат по-плашещи сънища. До 71 % от хората с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) могат да сънуват кошмари, които могат да се повтарят, в случай че не се лекуват.

Едно изследване откри, че трите най-често срещани кошмарни тематики включват:
гибел или умиранефизическо насилиепреследване
Какво предизвиква нощните ужаси?

Нощните ужаси са тип нарушаване на съня, което е по-често при деца, в сравнение с при възрастни.

Когато някой има нощен смут, той се разсънва ужасяващ, само че може да има единствено бегла визия какво е сънувал. През множеството време те не помнят сънища от нощния смут.

При нощен смут човек може да се разсъни:
крещящритащ или се движещ се многоизпотил седишещ труднос интензивен пулсдезориентиран и нерешителен къде е и какво се случва
Нощните ужаси механически не са тип сън, а нарушаване на съня.

Каква е разликата сред призрачен сън и нощен смут?

Нощните ужаси най-често се случват по време на съня без бързи придвижвания на очите, до момента в който кошмарите - по време на съня с бързи придвижвания на очите.

Нощните ужаси се не помнят елементарно спрямо кошмарите.

Осъзнати сънища

Осъзнатото сънуване значи, че осъзнавате, че сънувате, до момента в който сте в съня. Както множеството сънища, това постоянно се случва по време на съня с бързи придвижвания на очите.

Повечето хора не сънуват постоянно осъзнати сънища, макар че някои проучвания сочат, че 55% от хората ги сънуват най-малко един път в живота си.

Понякога можете да контролирате съзнателен сън, в случай че имате опит. Това може да ви помогне да контролирате сънищата си, изключително в случай че сте склонни да имате повтарящи се сънища или кошмари.

Други типове сънища

Мечти

Основната разлика сред фантазиите и всички други типове сънища е, че сте будни по време на мечтаенето.

Мечтите се появяват умишлено, само че въпреки всичко може да се чувствате като че ли не сте изцяло будни или наясно със заобикалящата ви среда. Ако някой ви хване да мечтаете, той може да каже, че изглеждате потънали в мисли.

Мечтите нормално включват други хора, без значение дали са действителни или мислени. Някои проучвания демонстрират, че мечтаенето за хора, които познавате, предсказва позитивно благоденствие, до момента в който мечтаенето за хора, с които не сте близки, може да предскаже повече самотност и по-лошо благоденствие.

Повтарящи се сънища

Повтарящите се сънища са сънища, които се повтарят повече от един път. Те постоянно имат тематики като борби, гонене или рухване.

Можете да имате неутрални повтарящи се сънища или повтарящи се кошмари. Ако имате повтарящи се кошмари, това може да се дължи на главно психологично положение, приложимост на субстанции или избрани медикаменти.

Често срещаните тематики в повтарящите се сънища включват:
нахлуване или преследванепадащизамръзване от боязън
Фалшиви събуждания

Фалшивите събуждания са тип сън, при който човек има вяра, че се е събудил, само че в действителност не е. Ако в миналото сте сънували, че сте се събудили, само че в действителност това е било част от съня, това е подправено пробуждане.

Отбелязано е, че подправените събуждания се появяват дружно с осъзнатите сънища и сънна парализа.

Лечебни сънища

Въпреки че няма доста научна информация за лечебните сънища, те са разказани като сънища, които:
носят баланс или хармониядават чувство за връзка, смисъл или целдовеждат до помирениеви карат да се чувствате радостни или спокойни
Пророчески сънища

Смята се, че пророческите сънища са сънища, които предсказват бъдещо събитие. Ако сънувате, че нещо се случва и по-късно се случи по-късно, може да почувствате, че сте имали оракулски сън.

В исторически проект се е считало, че сънищата предават мъдрост или даже предсказват бъдещето. В някои култури през днешния ден сънищата към момента се считат за метод за приемане на известия от духовния свят.

Няма действителен метод да разберете дали сънят е оракулски или не - всичко се свежда до това, в което вярвате. Някои имат вяра, че пророческият сън е просто вашето подсъзнание, което планува съответен резултат и ви кара да го сънувате, с цел да се подготвите.

Ярки сънища

Ярките сънища съвсем постоянно са свързани със събуждането по време съня с бързи придвижвания на очите, когато сънищата ви са най-ярки и по-лесно запаметяващи се.

Яркият сън е изключително натоварен и се усеща като доста действителен. Ярките сънища се запомнят доста по-лесно от останалите.

Всеки може да има ярки сънища, само че в случай че сте бременна или сте изключително уплашени, това може да способства за това.

Често срещани тематики в сънищата

Сънували ли сте по какъв начин зъбите ви падат, по какъв начин летите или по какъв начин ви гонят? Това са постоянно срещани тематики, които доста хора сънуват.

Някои от най-често срещаните тематики в сънищата са за:
паданепреследванеумиранезъбида бъдете голи на обществено мястобременностлетенесекс или невярност
Сънуването на съответни неща като тези могат да значат доста неща или както някои откриватели считат, да нямат никакво значение. Интерпретациите на подобен вид сънища варират според от индивида и по какъв начин се оправя той в ежедневния си живот.

Сънищата, свързани с рухване или гонене, могат да значат прекарване на тревога, спор или даже влюбване.

Сънищата за падащи зъби се поясняват като всичко - от стрес и огромни промени в живота до индикация на проблеми със здравето на зъбите.

Кой е по-склонен да мечтае?

Това, че не постоянно помним сънищата си, не значи, че не сънуваме. Всички го вършат. Дори хората, които са родени без зрение, сънуват - техните сънища са просто формирани повече от другите сетива - като тон, досег и аромат.

Въпреки че всички сънуваме, до момента в който спим, има моменти, в които е по-вероятно да изживеете избрани типове сънища и да ги запомните. Това са:
В детството. Въпреки че децата може да не сънуват безусловно повече от възрастните, те са по-склонни да преживеят избрани типове сънища - като нощни ужаси или кошмари, в сравнение с възрастните.По време на бременност. Спането и хормоналните промени по време на бременност може да са отговорни за измененията в сънуването. Бременните дами могат да сънуват по-ярки сънища и повече кошмари. Те могат също по този начин да съумеят да запомнят по-добре сънищата си.Докато скърбите. Някои проучвания са открили, че сънищата могат да са по-ярки и по-смислени, когато тъгувате. Това може да бъде част от прекосяването през процеса на тъга.
Ако изпитвате стрес или тревога, имате психологично заболяване или сте претърпели травматично събитие, е по-вероятно да сънувате кошмари или ярки сънища.

Независимо дали сънувате ярки сънища, кошмари или ясни сънища, в случай че сънуването ви стартира да пречи на заспиването или смятате, че има съществена причина за вашия вид сънища, говорете с медицински специалист
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР