Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба от

...
Докато туршията ни излиза почти златна, прясната черноморска риба от
Коментари Харесай

Бургазлии, по-добре пълнете бурканите с риба, отколкото с туршия

Докато туршията ни излиза съвсем златна, прясната черноморска риба от години не е била толкоз евтина и не е имало такова обилие

В разгара на сезона на туршиите става все по-скъпо да приготвим зимнината у дома, в сравнение с да си купим подготвена от магазина. Затова тази година по-изгодно май ще излезе да пълним бурканите и фризерите с риба, в сравнение с да вършим по този начин обичаните български туршии вкъщи.

Проверка на кореспондент на Флагман.бг на най-посещавания пазар в Бургас – „ Краснодар “, откри, че хубавите зеленчуци държат все високи цени и киселото зеле и царската туршия, които са обичайното зимно мезе за ракията, ще ни излязат много солени. В огромните вериги и тържищата сигурно можем да намерим зеленчуците и по-евтино, само че е хубаво да си напомним, че и електрическата енергия за печените чушки в лютеницата и варенето на бурканите по-късно също влиза в сметката най-после. Хитрото решение е да употребяваме аспирин, само че това не може да стане при всеки тип зимнина.

Хубавото бяло зеле кьосе на пазара в Бургас държи цена сред 1,20 лева и 1,60 лева за кг. Според опитните домакини, познаващи тънкостите на приготвянето на кисело зеле, в един бидон от 50 литра събираме към 25 кг. от зеленчука, към него прибавяме саламурата, приготвена от морска сол – на 10 литра вода 400 грама, слагаме кочан царевица, дюля и хрян, а с цел да променим цвета – можем да прибавим и една дребна глава алено цвекло. Средно за подобен бидон с кисело зеле ще ни трябват 40-50 лв., а най-хубавото време да го приготвим е сред 15 октомври и 15 ноември. Така за Коледа ще имаме към този момент втасали листа за вкусните сармички на трапезата.

Ако решим да вършим царска туршия вкъщи обаче, би трябвало по-сериозно да развържем кесията. За да осъществим обичайна рецепта, ще ни трябват 3 кг. камби – сред 2,50 и 4 лева за кг. според от размера, 3 кг. карфиол от 2,50 лева за кг., 1,5 кг.  моркови по 1,50 лева за кг., 2 огромни глави чесън, 30 броя аспирин, целина - 1 връзка, черен пипер - на зърна, захар - 30 с.л., сол - 30 с.л., оцет - 60 с.л., вода. Така и тук влагаме към 50 лева за продуктите и имаме зимна салата към ракията.

Докато туршията ни излиза съвсем златна, прясната черноморска риба на „ Краснодар “ от години не е била толкоз евтина и не е имало такова обилие. Морето ври от чернокоп и паламуд и риболовците към този момент съществено недоволстват от ниските цени, на които изкупуват улова им. От сергиите на пазара можем да си купим по-дребен чернокоп от 3 лева за кг – подобаващ за мариноване и пържене и за 6 лв. по-едър, който можем да печем във фурната или на скарата и да си оближем пръстите. Паламудът върви сред 4 лева за кг при по-дребните риби и 6 лева – за по-едрите. На 12 лв. можете да купите и веян паламуд.

Ето и тествана рецепта за мариноване на паламуд:

Изчиствате, измивате и нарязвате на шайби, посипвате ги с едра, морска сол, престоява 8 часа, след което изплаквате от солта, подсушавате и всяко парче единствено потопявате в ябълков оцет, сред шайбите слагате черен пипер и дафинов лист и поливате с препържено студено олио. Оставяте за 5-6 дни в хладилника.

По този метод се получава необикновено вкусна риба – нито доста солена, нито доста кисела.

Поднасяте с препечени филийки и напитка по избор, единственият минус е, че би трябвало да се внимава с количествата.

Предлагаме ви и остаряла рибарска рецепта за маринован чернокоп или сафрид:

Почиствате рибките от вътрешностите, главите също се отстраняват. Прави се саламура с едра сол, която се разтваря във вода. Пуска се сурово яйце и се следи да изплува на повърхността.

Чернокопът се залива със саламурата и се оставя на хладно за 24 часа. Притиска се с паница, с цел да е несъмнено, че рибата е покрита със саламура.Много е значимо след престоя в саламурата, чернокопът да се отцеди.

В тенджера се смесват с ябълков оцет и вода в съответствие 1:1. Добавят се 3-4 дафинови листа, 3-4 зърна бахар, зърната черен пипер –  и се поставя на котлона. В момента, в който сместа заври, се дърпа от котлона, поставя се капак  и се оставя да изстине изцяло.

След изстиване се залива рибата, притиска се с паница и престоява 12 часа. Изважда се и се оставя да се отцеди в гевгир за 4-5 часа.

Олиото се загрява на котлона и в него се запържва кубче самун. Оставя се да изстине изцяло. Рибата се подрежда в буркани и се залива с олиото. Между рибата се поставят дафинови листа, бахар – по 1-2 зърна, зърна черен пипер. Важно е обособените рибки да са покрити с олио.

Бурканите се прибират в ледник. Рибата би трябвало да узрее за 4-5 дни. В ледник устоя към 2 месеца.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР