Докато цената на американския газ продължава да пада, ситуацията в

...
Докато цената на американския газ продължава да пада, ситуацията в
Коментари Харесай

Европа няма да види евтин газ

Докато цената на американския газ продължава да пада, обстановката в Европа е диаметрално противоположна.

Фючърсите на природния газ в Съединени американски щати са близо 2,1 $ за барел, най-ниското равнище от септември 2020 година Цената на " синьото гориво " пада под натиска на непрекъснато слабото търсене заради наднормалните температури и огромните ресурси от газ в Съединени американски щати.

Към 24 март запасите от подземни складове възлизат на 1,853 трилиона кубични фута, което е с 442 милиарда кубични фута повече, съгласно EIA, което е повече от предходната година и 321 милиарда кубичнифута над петгодишната междинна стойност от 1,532 трилиона кубични фута.

Междувременно доставките на природен газ за заводите за полутечен природен газ за експорт доближиха най-високото си равнище след повторното отваряне на завода за полутечен природен газ Freeport в Тексас.

В Европа обстановката е друга. Борсовата цена на майските фючърси за газ в хъба TTF в Холандия за първи път от две седмици надвиши 45,56 евро за 1 МВт/ч (или 530 $ за 1000 куб. м). Това се дължи на внезапно захлаждане и увеличение на търсенето в електроцентралите. Очаква се Германия да изпита извънредно ниски температури и сняг при започване на април.

Електроцентралите, които преди този момент минаха на нефт и въглища заради високите цени на газа, още веднъж се върнаха към синьо гориво. Използването на газ като главен източник на сила беше улеснено както от спада на котировките, по този начин и от нарастването на цените на излъчванията на CO2 в Европа.

Пазарните играчи също имат опасения по отношение на спиранията на доставките на полутечен природен газ от Русия: Европейски Съюз работи, с цел да разреши на европейските страни да блокират вноса на газ от Русия, без да е належащо да постанова нови наказания. През 2022 година страната ни е изнесла към 17 млн. тона полутечен природен газ за Европа, което е с към 20% повече от година по-рано.

Намаляването на цените основава търсене, а търсенето основава по-високи цени.

Цените на газа в Европа на база TTF през миналия интервал се покачиха до 545 $ за 1000 кубически метра, което частично се дължи на валутния фактор и частично на възходящото търсене след спада на цените, съгласна е Оксана Лукичева, анализатор на стоковите пазари в " Откритие Инвестиции ".

Към 1 април запасите от газ в европейските ПГХ са нарастнали до 55,65%. Притоците на полутечен природен газ към Северозападна Европа приближават рекордни равнища макар стачките във Франция.

През март са пристигнали 89 кораба, което е малко по-малко от рекордните доставки през декември (90 кораба), отбелязва специалистът.

Постигането на целево равнище на запълване на ПГХ от 90% се чака към края на август. Еврокомисарят по енергетиката Марош Шефкович допусна, че взаимната платформа за закупуване на газ ще бъде пусната при започване на май 2023 година

В Съединени американски щати цените на газа в Henry Hub (CME фючърси) се повишиха до $2,216/mmbtu ($79,3 за 1000 кубически метра) през последния интервал, защото запасите от газ започнаха да понижават заради възходящия експорт. В същото време общото равнище на запасите остава високо.

Запасите от природен газ в оборудванията на Съединени американски щати, съгласно Министерството на енергетиката на днлавана към 24 март остават с 31,1% по-високи от предходната година и с 21,0% по-високи от междинното равнище за последните пет години.

Износът на полутечен природен газ доближи исторически връх от съвсем 14,25 милиарда кубически фута дневно. Freeport LNG заяви, че още веднъж работи на цялостен потенциал.

Цената на природния газ в Азия въз основата на JKM падна до $12,7/mmBTU, или $455 за 1000 кубически метра, отразявайки нарастването на доставките на товари с полутечен прироредн газ.

Съобщава се, че Индия обмисля основаването и построяването на стратегически уреди за предпазване на LNG, с цел да смекчи резултатите от дефицита на доставки.

Главният изпълнителен шеф на Inpex сподели, че Австралия рискува да подкопае световната сигурност с решението " безшумно да приключи " търговията с газ посредством ограничение на износа на полутечен природен газ, принуждавайки купувачите да преминат към въглища или да купуват газ от Русия, Китай и Иран.

„ Наближаването на пролетта неизбежно понижава потреблението на газ за отопление, а високото равнище на насъбраните запаси понижава нуждата от тяхното попълване. Спадът на цените обаче към този момент стартира да води до понижаване на предлагането и увеличение на търсенето, което ще поддържа пазара в средносрочен проект “, сподели Лукичева.

Новата седмица, месец и тримесечие цената на газа в Европа стартира с покачване, което се очерта в края на март, удостоверява анализаторът на TeleTrade Владимир Ковальов. На 3 април котировките се покачват от 520 $ за 1000 кубически метра до над 540 $.

Няколко фактора способстват за това. Цената, която падна по-рано през март до двегодишни равнища преди рецесията от $420, още веднъж направи преференциално потреблението на газ в редица промишлености, за разлика от други типове гориво. Нарастващото търсене в Азия - най-вече в Китай, отварящ се още веднъж след ограниченията против COVID-19 - прави горивото по-скъпо.

Но главното настоящо събитие беше непредвиденото решение на страните от ОПЕК+ и Русия на 2 април да понижат в допълнение производството на нефт с общо 1,65 милиона барела. дневно от май до края на 2023 година, показва специалистът.

Това неотложно увеличи цените на петрола от равнищата на затваряне през март под 80 $ за барел Брент до 84-85 $ в понеделник. Съответно, съгласно правилото на " съобщаващите се съдове ", цената на газа като различен запас също се усилва.

В средносрочен проект от няколко месеца има опция за продължение на ралито на газовия пазар въз основа на тези зараждащи фактори, счита анализаторът.

Освен това има опасения за понижаване на доставките от Русия през пролетта-есента и допустима суша през лятото. Индустриални анализатори в Goldman Sachs Group Inc. и SEB AB предизвестяват, че цената може да се удвои до края на сезона за предпазване на газ.

Пазарът обаче към момента не е разиграл сходни страхове. Заетостта на ПХГ към 29 март е 56%. Това е най-високото равнище за този интервал от повече от 10 години. Такива условия към момента не разрешават цената на газа да пораства съответно по отношение на петрола.

Тази седмица значими фактори може да са срещата на ОПЕК в понеделник, данните за петролните запаси в Съединени американски щати в сряда, показателите на бизнес интензивността в Китай в четвъртък, отчет за пазара на труда в Съединени американски щати в петък. Вероятният диапазон на цената на петрола за седмицата, счита Владимир Ковальов, е 480-580 $ за 1000 кубически метра.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР