Докато целият свят следи с тревога съдбата на батискафа Титаник,

...
Докато целият свят следи с тревога съдбата на батискафа Титаник,
Коментари Харесай

Игри със смъртта: колко плащат милиардерите за рисковани пътувания ВИДЕО

Докато целият свят следи с паника ориста на батискафа Титаник, който се спусна към останките на Титаник на дъното на Атлантическия океан и изчезна, Daily Mail си спомни кой от свръхбогаташите е похарчил стотици хиляди долари пътувания, които можеха да завършат не по-малко плачевно.

Припомняме, че на борда на подводницата са пакистанският милиардер Шахзада Дауд и неговият 19-годишен наследник Сюлейман, английският милиардер Хамиш Хардинг, френският откривател Пол-Анри Нарджоле и Стоктън Ръш, основен изпълнителен шеф на OceanGate, компанията зад турнето, която обезпечава на подводниците с екипаж за промишлеността, проучванията и разузнаването. Богатите туристи заплатиха по 250 000 $, с цел да прегледат останките от именития лайнер, потопен през април 1912 година, само че наподобява, че ориста им ще бъде не по-малко трагична, защото 96-часовото зареждане с въздух е пресъхнало и възможностите да бъдат открити живи се изчерпват до нула.

Истината „ Това, което не можеш да купиш с пари, можеш да си купиш с доста пари “ се оправдава още веднъж и още веднъж на образеца на милиардерите, които, преситени от земни хубости и най-хубавите курорти на планетата, търсят тръпката, като закупят билети за екскурзии в космоса, до МКС или за подводно пътешестване. За благополучие, развлекателната промишленост им дава опция да похарчат милиони долари за щури завършения.
Милиардерът Хамиш Хардинг се спусна на дъното на Мариинския трап. Той е един от пасажерите на батискафа " Титан "
За 100 милиона $ хората могат да платят за полет към Луната с съветски галактически транспортен съд, а за 20 милиона $ могат да прекарат една седмица на Международната галактическа станция (МКС). По-консервативните могат да похарчат половин милион $, с цел да летят до началото на космоса, или 250 000, с цел да посетят дълбините на океаните на планетата.

През последните няколко десетилетия се появиха доста нови промишлености, ориентирани към туристите милиардери, ръководени от някои от най-известните капиталисти в света, включително Джеф Безос, Ричард Брансън и Илон Мъск.

Тези " момчета " също обичат подводници. Брансън, който сътвори Virgin Galactic, с цел да изпраща хора в космоса, основа Virgin Oceanic през 2014 година, с цел да посети най-дълбоките води на планетата.

Британският милиардер Хамиш Хардинг, който беше на борда на изчезналата този уикенд подводница, също посети Марианската котловина през 2021 година и отиде в космоса година по-късно с Blue Origin.

Брансън и Безос основават надлежно Virgin Galactic и Blue Origin. Blue Origin на Безос води богати клиенти в капсула New Shepard до ръба на космоса, където могат да се почувстват безтегловни за няколко минути и по-късно да се върнат. Въпреки че Blue Origin не разкрива цената на тези билети, неговият директен съперник, Virgin Galactic, сега продава места за $450 000.
   Джеф Безос като галактически екскурзиант
Но други, по-малко известни компании търгуват от десетилетия и транспортират милиардери освен в орбита, само че даже и на полети до МКС.

Появата на галактическия туризъм се дължи на Денис Тито, американски капиталов управител, който през 2001 година заплати 20 милиона $ за седемдневно пътешестване до МКС. Операцията е резултат от договорка сред съветската компания MirCorp и американската компания Space Adventures Ltd и се преглежда като метод за набиране на пари за финансиране на поддръжката на стареещия пост. Тя е учредена през 1998 година и от този момент е довела няколко свръхбогати хора в станцията.

От 2007 година на туристите се предлага пътешестване към Луната с съветски галактически транспортен съд " Союз " на стойност 100 милиона $, който " ви води на няколкостотин километра от повърхността на Луната ".

„ Не става въпрос единствено за работа за държавното управление или за водач на изтребител или НАСА, в този момент е налично за вас и мен. Променихме какво значи да бъдеш астронавт. Space Adventures е истинската галактическа компания, която разрешава на хората да летят в Космос ", сподели неговият ръководител Ерик Андерсън във видеоклип, рекламиращ нейните пътувания до МКС предходната година.

Сред клиентите му са създателят на Cirque du Soleil Ги Лалиберте , софтуерният инженер на Microsoft Чарлз Симони и разработчикът на компютърни игри Ричард Гариот.

Компанията уреди японският милиардер и фешън магнат Юсаку Маезавато да лети до МКС през декември 2021 година

„ Толкова съм любопитен, „ Какъв е животът в космоса? “ Така че възнамерявам да го схвана самичък и да го споделя със света “, сподели Маезава. Няколко месеца след завършването на това пътешестване той разгласи гмуркане в Марианската котловина. През декември 2022 година мъжът разгласи, че тази година ще обиколи Луната с компанията за ракети и спътници SpaceX на Мъск, което го прави първият частен пасажер на лунна задача на SpaceX.
Юсаку Маезавато на МКС през декември 2021 година
Не единствено космосът или безкрайната синя пропаст заинтригуваха най-богатите хора в света.

През 2021 година съветският милиардер Олег Тинков пусна първия в света частен ледоразбивач, с цел да улесни първокласните пътувания до Северния полюс. Дългият 77 метра и струващ 79,5 милиона паунда кораб, наименуван La Datcha, е поръчан от Тинков, само че може да бъде нает и за 665 000 паунда на седмица.

Корабът е оборудван с дълбоководна подводница, две хеликоптерни площадки и моторни шейни и може да остане на вода без презареждане 40 дни. Благодарение на усъвършенстваните резервоари за гориво и системи за изхвърляне на боклуци La Datcha може да прекара до 40 дни в морето, без да се постанова да се връща в пристанището за зареждане с гориво.

Членовете на екипажа и гостите могат да карат снегомобил, да се провиснал в сауната, да се насладят на масаж или да се потопят в едно от двете джакузита на борда. Ледоразбивачът, предопределен да пътува както до северния и южния полюс, по този начин и до тропическите региони, е предопределен за 24 члена на екипажа и 12 спомагателни пасажери.
Частен ледоразбивач La Datcha транспортира туристи до Северния полюс
Наред с очарованието на космоса и северния и южния полюс, най-високият връх в света Еверест от дълго време изкушава богатите авантюристи.

Между началото на 20 век и 70-те години на предишния век опитите за нанагорнище на 8850-метровия връх бяха извънредно скъпи и редки. Само най-решителните алпинисти се осмеляваха да го създадат.

Но през 90-те години опитът става все по-комерсиализиран и цената внезапно спада. През последните десетилетия един планинар може да чака да похарчи сред 30 000 и 100 000 $, с цел да изкачи най-високия връх в света.

Едно от най-известните комерсиални изкачвания на Еверест е документирано от журналиста Джон Кракауер, който убеждава своя шеф, Outside Magazine, да финансира опит за Еверест през 1996 година с обещанието да написа за него. На малко над 7500 метра, в по този начин наречената зона на гибелта на планината, търговски катерачи претъпкаха планината и трафикът попречи на другите да се спуснат, когато връхлетя стихия, убивайки осем алпинисти.
  Разказ за нещастието на Еверест през 1996 година
Броят на комерсиалните изкачвания на Еверест се е нараснал от съвсем нула през 1970 година до към 600 през 2019 година, съгласно The ​​Himalayas in Numbers, сбирка от отчети за експедиции до Хималаите.

През 2014 година основният изпълнителен шеф на Google Алън Юстас влезе в заглавията, откакто скочи от балон с парещ въздух на върха на стратосферата. Той беше вдигнат в галактически костюм на височина от към 130 000 фута в балон, цялостен с хелий. След скока той пада на земята с парашут за към 15 минути, за този скок счупи международния връх на Гинес.

Тексаският милиардер Джим Кларк е похарчил над 15 милиона $ за 30-метрова яхта, известна като Comanche, с вярата да построи „ най-бързата лодка в миналото “. Плановете на милиардера да завоюва неразучени територии бяха посрещнати с остри рецензии.
Супер бързата яхта на Джим Кларк
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР