Докато световното внимание е насочено към нестихващата търговска война между

...
Докато световното внимание е насочено към нестихващата търговска война между
Коментари Харесай

Индонезия заплаши ЕС с търговска война

Докато международното внимание е ориентирано към нестихващата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, на хоризонта се задава нов спор – този път сред Индонезия и Европейския съюз, предава Блумбърг.

Страната от Югоизточна Азия, която е най-големият производител на палмово масло в света, възнамерява да наложи мита върху вноса на млечни артикули от Европейски Съюз в размер сред 8% и 18%, заяви индонезийския търговски министър Енгартиасто Лукита.

Мярката е в отговор на решението на Брюксел да наложи сходни мита върху вноса на индонезийския биодизел, създаден от палмово масло, разясни министърът.

Повечето хора не знаят, че над 50% от палмовото масло, внасяно в Европа, се субсидира Европейски Съюз като „ зелен биодизел “.  

„ Европейски Съюз може да ни наложи цени, в случай че параметрите са обективни, само че в тази ситуация те не са, тъй че това е акт на протекционизъм и комерсиална война “, съобщи Лукита пред кореспонденти в столицата Джакарта. „ Не може просто да си замълчим, когато има неправда “, добави той.

Дотук се стигна, откакто по-рано тази година Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничавания върху потреблението на палмово масло в биогоривата поради опасенията за дефорестация в Индоензия. Според данни на „ Грийнпийс “ сега на всеки 25 секунди в Индонезия изчезват гори с повърхност колкото едно футболно игрище.

Индонезия, както и Малайзия, която е вторият максимален производител на палмово масло, предизвестиха, че решението на Европейска комисия може да докара до комерсиална война и че Европейски Съюз демонстрира нечестна дискриминация против палмовото масло, която борбата на двете страни против бедността.

Индонезия, която сега постанова мита върху вноса на млечни артикули от Европейски Съюз в размер от 5% до 10%, твърди, че е подготвена да стигне още по-далеч, като увеличи цените до 20%-25%.

Според Лукита, в случай че разногласието не бъде позволен Индонезия ще се насочи към други снабдители на млечни артикули като Австралия, Нова Зеландия, Съединени американски щати и Индия. Индонезия е третият максимален покупател на обезмаслено мляко на прахуляк от Европейски Съюз след Алжир и Китай. Европейски Съюз е третият най-съществен търговски сътрудник на Индонезия, до момента в който азиатската страна е на 31-място за блока
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР