Докато светът немее пред ужасяващите кадри от Буча, в Русия

...
Докато светът немее пред ужасяващите кадри от Буча, в Русия
Коментари Харесай

Истински ли са труповете в Буча: проверка на фактите


Докато светът немее пред ужасяващите фрагменти от Буча, в Русия настояват, че всичко било инсценировка - труповете не били същински, някои от тях даже мърдали. Нашата инспекция на обстоятелствата демонстрира: това е неистина.

Убити цивилни жители на Буча

: улици в град Буча, покрай Киев, са осеяни с трупове. Жертвите не носят униформи, а някои от тях са с вързани ръце. След като на украинската войска,.

Редакцията предлага
В същото време в обществените мрежи се популяризира разпалваното от Русия скандално обвиняване, че всичко е просто инсценирано. Руското посолство в Германия се причислява към това изказване и. А говорителката съветското Министерство на външните работи Мария Захарова даже.

Нито една от съветските институции обаче не дава доказателства за тези изказвания. А проруски профили в обществените мрежи развиват следната доктрина: труповете въобще не са същински, това са артисти, всичко е една огромна неистина. За " доказателство " служи един видеоклип от Буча, за който. А различен.

Само че във въпросното видео нито се вижда мъртвец, който да подвига ръката си, нито пък някой ненадейно се изправя. Проверихме и двете изказвания и открихме мястото, на което е сниман видеоклипът. Това е улица " Яблунска " в южната част на град Буча. На някои, въпреки че от този момент насам там явно са са били издигнати още постройки. Конвоят, от който е сниман видеоклипът, се е движил на североизток.

Кадър от видеоклипа от Буча: по какъв начин една капка дъжд се трансформира в " мъртвец, който мърда ръката си "

В първото от цитираните нагоре изказвания за видеото се споделя, че един от труповете подвига ръката си. Има се поради едно от телата в дясната част на улицата, по която се движи конвоят. На пръв взор фактически като че ли нещо помръдва, когато автомобилът се доближава към тялото. Но това не е ръката му.

Извършеният от нас видеоанализ демонстрира, че става дума за един тип зрителна машинация, подбудена от капка дъжд на предното стъкло на автомобила, от който е снимано видеото. Именно тази капка, която вятърът плъзга нагоре по стъклото, основава усещането за някакво придвижване. В друга версия на клипа с по-добра резолюция ясно се вижда, че това е капка вода, а не мърдаща ръка.
Видеоанализ (на немски език)
Второто изказване се отнася до друго тяло, около което минава автомобилът от конвоя. Твърди се, че в огледалото за назад виждане може за момент да се види по какъв начин трупът се изправя, откакто конвоят го подминава. Но и това не дава отговор на истината. Нашият видеоанализ откри, че тялото продължава да лежи на земята без да помръдва. Външните огледала за назад виждане нормално са изкривени, заради което зрителното поле също наподобява накриво. Това, в композиция с придвижването на транспортното средство и на самата камера, изяснява за какво се основава това усещане. Забавено възпроизвеждане на видеото демонстрира, че и в отражението на огледалото за назад виждане тялото продължава да лежи на земята.
Видеоанализ (на немски език)
: сателитни фотоси на американската компания " Maxar " демонстрират, че труповете са лежали на улица " Яблунска " още на 19 март, а някои от тях даже по-рано - на 11 март. При съпоставяне на сателитните фотоси от 19 март и публикувания на 2 април видеоклип излиза наяве, че и в двата случая телата лежат на безусловно същите места по улицата. Така тези изображения опровергават съветските изказвания, че труповете са се появили в Буча едвам след изтеглянето на съветската войска на 30 март.

Това не е първият случай от войната в Украйна, в който хипотетични военни закононарушения се отхвърлят от съветските управляващи, а доказателствата за тях се дефинират като подправени. Нападението против родилната клиника в Мариупол беше несъмнено като " режисура " от непрекъснатия представител на Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и от други представители на режима в Москва. При това нападението в Мариупол е документирано в детайли, а съветското държавно управление по този начин и не показа доказателства за изказванията, че ставало дума за инсценировка.

*****

Вижте и това видео:
Бруталните наемници от съветската група " Вагнер ": кои са тези мъже
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР