Докато светът навлиза в нова фаза на глобалната COVID-19 пандемия,

...
Докато светът навлиза в нова фаза на глобалната COVID-19 пандемия,
Коментари Харесай

Заради какво не спят изпълнителните директори?

Докато светът навлиза в нова фаза на световната COVID-19 пандемия, по-голямата част от изпълнителните шефове са подготвени да ускорят проектите за вложения, сливания и придобивания (M&A) в устрема си към напредък на фирмите, които ръководят. Това демонстрират данните от първото изследване на EY, международен водач в областта на одита, налозите, финансовите съвещания и покупко-продажби, за 2022г. - CEO Outlook. То отразява мнението на над 2000 изпълнителни шефове от целия свят за техните вероятности, провокации и благоприятни условия през 2022 година

Повече от половината от респондентите в изследването (54%) декларират, че ще дадат приоритет на вложенията в действителен бизнес, цифровата промяна и устойчивостта. Освен това повече от три четвърти (79%) от изпълнителните шефове са коригирали или възнамеряват да поправят веригата си за доставки, с цел да оказват помощ за понижаване на разноските и минимизиране на рисковете от бъдещи спирания на активността на фирмите.

След рекордната година, в която бяха осъществени сливания и придобивания на стойност 5 трилиона щатски $, транзакциите ще останат извънредно значим инструмент за основните изпълнителни шефове през 2022 година, допълвайки други области на вложения. Близо две трети (59%) от респондентите чакат фирмите им да правят придобивания през идващите 12 месеца - по отношение на 48% при започване на 2021 година

Основните опасности

Инвестиционните проекти на основните изпълнителни шефове обаче могат да не се осъществят, заради външни опасности за техния бизнес. Повечето от интервюираните (87%) показват терзания от възходящите цени на суровините и дефинират комерсиалното напрежение (18%), въздействието на изменението на климата (17%) и възходящата конкуренция (13%) като най-критичните опасности за предстоящ напредък на техния бизнес.

" Изпълнителните шефове са постоянно нащрек, когато става въпрос за вложения. В същото време въздействието на нежната световна среда и възходящите разноски за правене на бизнес - от възходящата инфлация до възходящите енергийни разноски - ги държат будни през нощта. Сливания и придобивания ще останат основен лост в капиталовия инструментариум на основните изпълнителни шефове. След рекордните достижения предходната година, доста от тях ще се съсредоточат върху консолидираното на активи, добити през последните 12 месеца, само че желанията за придобиване ще останат на високи равнища и през 2022 година ", споделя Андреа Герцони, заместник-председател на EY Global - " Стратегия и транзакции ".

Какви са вероятностите за M&A през 2022 година?

През идващите 12 месеца основните изпълнителни шефове ще се концентрират върху покупко-продажби, които ще подобрят оперативните благоприятни условия (26%), социално-екологичния им отпечатък (ESG) и устойчивостта (20%) на фирмите им.

Проучването на EY демонстрира, че най-предпочитаните дестинации за придобивания през 2022 година са Съединени американски щати, Обединеното кралство, Китай, Индия и Германия. Топ 3 секторите, в които се чакат тези покупко-продажби са технологиите, опазването на здравето и модерното произвеждане.

Помолени да разпознават водещите трендове на пазара за сливания и придобивания през 2022 година, основните изпълнителни шефове споделят, че чакат нарастване на конкурентното наддаване (72%), мощно наличие на фондовете за дялово вложение като придобиващи (70%), увеличение на междусекторното (68%) и трансгранично (65%) подписване на покупко-продажби, както и повече мегасделки (56%).

" Изпълнителните шефове виждат сливанията и придобиванията като главен катализатор за реализиране на дълготрайните тактики за напредък. След съставянето на постоянно държавно управление и декларираните проекти за структурни промени, имам вяра, че капиталовият интерес към България ще се ускори. Промяната във веригите на доставки за обезпечаването на по-голяма резистентност на бизнесите към момента не е завършила и страната ни може да се възползва от тези световни промени. Както сподели и прочуването ни, един от предпочитаните браншове за вложения, сливания и придобивания през 2022 година ще е софтуерният. В тази област България продължава да стои като атрактивна дестинация на международната карта. ", разяснява Диана Николаева, съучастник и водач на отдел " Стратегия и покупко-продажби " за EY Bulgaria, Северна Македония, Албания и Косово.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР