Докато светът е впрегнал всички усилия да се пребори с

...
Докато светът е впрегнал всички усилия да се пребори с
Коментари Харесай

Учени: Ново смъртоносно заболяване измества Сovid-19?

Докато светът е впрегнал всички старания да се пребори с Covid-инфекцията и чака с неспокойствие болестта най-сетне да си тръгне, учени обявиха че са разкрили ново смъртоносно заболяване измежду мъжете. Специалистите са нарекли новия синдром VEXAS.

Той може да докара до 40 % смъртност измежду носителите му. Пациентите страдат от автовъзпалително заболяване, температура, интензивно формиране на тромби, както и инфекциозен развой в хрущялната и белодробната тъкан. Резултатите от проучванията са оповестени в списание „ The New England Journal of Medicine ”.

Учените свързват това заболяване със соматични разновидности на гена UBA1, който се намира в Х-хромозомата. В рамките на проучването разновидности са били открити измежду 25 мъже, а към края на изследването –у още 25. Според специалистите броят на заболелите може да е доста по-висок.

Експертите позволяват, че болестта е обвързвано с появяването на възпалителни синдроми измежду възрастните, за които по-рано се смяташе, че нямат връзка между тях.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР