Докато светът е съсредоточен в изкуствения интелект и спора ЗА

...
Докато светът е съсредоточен в изкуствения интелект и спора ЗА
Коментари Харесай

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Д окато светът е концентриран в изкуствения разсъдък и разногласието „ ЗА ” и „ ПРОТИВ ”, Илон Мъск напредва с ускорени темпове към бъдеще, което сме виждали в „ Аз, роботът ” с Уил Смит. От киното е взето и името на това създание – Optimus.

Но Tesla надалеч не е единственият производител, който има вяра, че в бъдеще роботите може да изместят индивида от завода. Nvidia създава собствен план, който, естествено, ще разчита на изкуствения разсъдък, с цел да имитира човешко държание.

Със сигурност на Tesla и Nvidia ще им трябват още много години, с цел да усъвършенстват своите артикули, само че по всичко проличава, че се върви с ускорени темпове към бъдеще, познато ни от някои холивудски продукции.

Проектът на Nvidia носи много по-прозаичното има Project GT00T (Generalist Robot 00 Technology). Но пък обещанието също е много гръмко: да революционизира еволюцията на хуманоидните роботи. Чрез AI би трябвало да се даде опция на роботите да мислят и да се движат като хора.

Тук единствено ще вметнем, че новината от Nvidia пристигна дни, откакто друга компания, Figure AI, показа своя хуманоиден Figure 01.

Проектът GR00T е в авангарда на напъните на Nvidia да реализира пробив в роботиката и AI (роботи, виртуални асистенти или други интелигентни системи, които могат да взаимодействат и да се учат от физическа среда).

Роботите, построени на тази платформа, са проектирани да схващат натурален диалект и да подражават на придвижвания посредством наблюдаване на човешки дейности. Това може да помогне на роботите да се ориентират и да се ангажират с действителния свят към тях.

Докато имитационното образование включва наблюдаване на специалист, изпълняващ задача, и образование за подражаване на тези дейности, подсилващото образование е способ на машинно образование, който образова софтуера да взема решения за реализиране на най-оптималните резултати.

Project GR00T е мултимодална AI система, която работи като мозък за хуманоидни роботи, позволявайки им да научават нови умения и да взаимодействат с действителния свят. Водещи имена в роботиката, като Figure, Boston Dynamics, Apptronik, Agility Robotics, Sanctuary AI и Unitree, са си партнирали с Nvidia, с цел да употребяват GR00T.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР