Докато светът чакаше със затаен дъх встъпването в длъжност на

Докато светът чакаше със затаен дъх встъпването в длъжност на ...

Мъск иска да строи транспортни тунели под Маями

Докато светът чакаше със затаен дъх встъпването в длъжност на американския президент, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск обменяше съобщения с кмета на Маями за изграждането на тунелна система под града във Флорида.
"Автомобилите и камионите, заседнали в трафика, генерират мегатони от токсични газове и частици, но пътните тунели на @boringcompany под Маями ще решат този проблем и ще бъдат пример за света", написа технологичният магнат, добавяйки, че е обсъждал проекта с губернатора на Флорида Рон де Сантис миналата седмица.
Мъск отговори на туит от кмета на Маями Франсис Суарес, който го кани в града, за да обсъди „потенциалните решения в полза на нашето бъдеще“.
"Ако губернаторът и кметът искат това да бъде направено, ние ще го направим", написа Мъск в Twitter.
Предложението идва на фона на усилията на Суарес да привлече инвеститорите и технологичните разработчици от Силициевата долина в Маями.
Мнозина са скептични към копаенето на тунели в заблатен терен, склонен към наводнения поради повишаване на морското равнище.
"Не изглежда много умно и със сигурност ще бъде скъпо", заяви Къртис Гърли, професор по структурно инженерство в Университета на Флорида, съобщи CBS Маями.
Флорида е разположена на поресто варовиково плато с много отворени или подземни канали и често там има наводнения и понори - кухини, които се появяват внезапно поради ерозия на подпочвените води.

Източник: actualno.com