Докато страни и организации по света продължават да се конкурират,

...
Докато страни и организации по света продължават да се конкурират,
Коментари Харесай

Полша се включва в космическата надпревара, за да изчисти орбитата около Земята

Докато страни и организации по света не престават да се конкурират, с цел да завладеят космоса, Полша пое водеща роля в малко по-различна сфера: разчистване на небето от галактическия отпадък.

" Пазарът на галактически отпадък едвам започва и към този момент имаме полски компании, които са подготвени да го покорят ", споделя пред локалния вестник Dziennik ръководителят на Полската галактическа организация Гжегож Брона.

" Тези компании не се пробват да се конкурират в зрели галактически полета; те желаят да работят в една област, която таман се появява на международния пазар. Благодарение на нея те ще могат да разширят мащаба на активността си доста бързо и с това имам поради след няколко години, а не след няколко десетки ", изяснява Брона, представен от Emerging Europe.

" Количеството галактически отпадък се усилва, изключително в ниска околоземна орбита. Съществуват 20 000 огромни обекта, стотици хиляди предмети, по-малки от 10 сантиметра, и над 200 милиона обекти, по-малки от 1 сантиметър.

Всичкият този отпадък съставлява риск за галактическите задачи. Той заплашва и цялата световна телекомуникационна система, което може да докара до загуба на достъп до пазар на стойност трилиони щатски долари. Ето за какво е значимо да се отстрани галактическия отпадък ", изяснява ръководителят.

Въпросът сега е, че даже дребните частици от боклуци съставляват голям риск както за пилотираните, по този начин и за безпилотните галактически задачи. " Отломките могат да бъдат дребни - късчета не по-големи от няколко милиметра могат да бъдат рискови. Движейки се в космоса с висока скорост (няколко хиляди километра в час), те могат да ударят като патрон от пушка или даже по-бързо функционираща галактическа инфраструктура, да унищожават спътници, да повреждат галактически станции и да заплашват активността ни в космоса ", показва той.

Ето за какво има потребност и евентуален пазар за обмисляне на галактическия отпадък, останал от минали галактически задачи и спътници. " Трябва да знаем къде се намират в космоса, с цел да можем да осъществим избягваща маневра. Важно е, когато вкарваме спътници в орбита, да им дадем опцията да излизат от орбита ", твърди Брона.

По думите му съществуват 2 типа компании в бранша на галактическия отпадък. " Първите са фирмите, които желаят да следят и изследват космоса, с цел да намерят парчета. Другите са компании, които са почнали да се специализират в системи, предопределени да отстранен парчета от орбитата на Земята. Това може да се реализира посредством потреблението на лазерни лъчи за изгаряне на по-малки фрагменти, само че и на роботизирани системи за премахване на по-големи парчета ", изяснява ръководителят.

Понастоящем секторът на картографиране и разчистване на орбитата на Земята е доминиран от Съединени американски щати, които към този момент разполагат с добре развита галактическа инфраструктура. " Тази инфраструктура обезпечава военни, научни и търговски планове ", показва Брона.

Европа също е наясно с казуса и подхваща стъпки за справяне с него. Франция, Германия, Испания, Англия и Италия са формирали европейски консорциум за наблюдаване и следене на галактическото пространство.

Полша също би желала да бъде част от тази самодейност. " В момента сме в развой на присъединение към консорциума, осигурявайки опцията първо да следим галактическите боклуци, а в бъдеще да ги премахнем ", споделя Брона./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР