Докато столицата на Индия се преобразява за срещата на върха на Г-20, бедните казват, че „животите са унищожени“

...
Претъпканите улици на Ню Делхи бяха обновени. Уличните лампи осветяват
Коментари Харесай

Претъпканите улици на Ню Делхи бяха обновени. Уличните лампи осветяват някога тъмните тротоари. Градските сгради и стените са изрисувани с ярки стенописи и графити. Засадени цветя има навсякъде.

Но много от бедните в града казват, че просто са били изтрити, подобно на бездомните кучета и маймуни, които бяха премахнати от някои квартали, докато столицата на Индия се преобразява преди срещата на върха на Групата на 20 (Г-20) нации.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди се надява, че сложните усилия да направи Ню Делхи искрящ – „проект за разкрасяване“ с цена от 120 милиона долара – ще помогнат да се покаже културната мощ на най-многолюдната нация в света и да укрепи нейната позиция на световната сцена.

Двудневната среща на върха ще се проведе в новопостроената сграда Bharat Mandapam, разтегнат изложбен център в сърцето на Ню Делхи.

Очаква се да присъстват десетки световни лидери. Г-20 включва 19-те най-богати страни в света плюс Европейския съюз. Понастоящем Индия поема председателството, което се сменя ежегодно между членовете.

Но за много улични търговци и тези, натъпкани в бедняшките квартали на Ню Делхи, промяната на Г-20 означава изселване и загуба на средства за препитание, повдигайки въпроси относно политиките на правителството за справяне с бедността.

В град с повече от 20 милиона души преброяването от 2011 г. показва броя на бездомните хора на 47 000, но активистите казват, че това е много подценено и реалният брой е поне 150 000.

От януари стотици къщи и крайпътни сергии бяха разрушени, прогонвайки хиляди хора. Десетки бедняшки квартали бяха изравнени със земята. Много жители получиха известия за изгонване само малко преди разрушаването да започне.

Властите казват, че събарянето е извършено срещу „незаконни посегателства“, но активисти за правата на човека и изгонените поставят под съмнение политиката и твърдят, че тя е тласнала още хиляди към бездомност.

Подобни разрушения бяха извършени и в други индийски градове като Мумбай и Колката, които бяха домакини на други събития на Г-20, водещи до срещата на върха този уикенд.

Активисти казват, че това е нещо повече от случай на изпадане от поглед, извън ума.

Абдул Шакил от Basti Suraksha Manch (Форум за спасяване на колонията) казва: „В името на разкрасяването животът на градските бедни е унищожен.“

„Парите, използвани за Г-20, са парите на данъкоплатците. Всички плащат данъка. Същите пари се използват за тяхното изгонване и изселване“, каза той. „Няма смисъл.“

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР