Докато спим, не усещаме, че кръвното се е повишило и

...
Докато спим, не усещаме, че кръвното се е повишило и
Коментари Харесай

Защо инфарктите и инсултите се случват нощем

Докато спим, не усещаме, че кръвното се е повишило и дишаме с прекъсвания
Специалисти от Спешна помощ и кардиолози са забелязали една наклонност – инфарктите най-често се случват през нощта, към 3-4 часа, когато сърцето не изпитва никакво натоварване.

Причината е в нощната хипертония, която не усещаме. Тя е най-опасна, когато човек още със събуждането си, даже да е в ранните часове, към този момент има високо артериално налягане или го е повишил, до момента в който спи. Ранното утринно високо кръвно налягане е един от предвестниците на инфаркта, по тази причина не би трябвало да се прескачат хапчетата, които са предписани да се вземат вечер. Тяхното предопределение е да управляват кръвното през нощта.

Сънната апнея пък може да провокира „ нощен “ инсулт. При нея дишането стопира десетки пъти по време на сън. Намалява насищането на кръвта с О2 и се нарушава притокът на О2 през съдовете към мозъка. Ако няма кой да ви каже дали страдате от сънна апнея, можете да се замислите по въпроса, в случай че имате признаци като разтревожен сън, сухота в устата след пробуждане, утринно главоболие, нараснало изпотяване по време на сън, постоянно уриниране през нощта, проблеми с концентрацията денем.

Така наречените „ тихи “ сърдечни пристъпи са признак, на който нормално не обръщаме внимание. А те са свързани с близо половината от записаните случаи на инфаркт на миокарда. В този случай пациентите постоянно оповестяват за положение, което наподобява на неразположение след мощен стрес или несъразмерна физическа интензивност. Болка в гърдите може да няма.

Между другото, лекарите означават още един признак, само че като предписание той не е обвързван със сърцето - когато човек " не може да си поеме надълбоко въздух " (някои го считат за " тип дефицит на въздух " ). В сходен случай съветът е да се посети невролог.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР